Светът

Почина първият и единствен директор на Чернобил

  14.10.2021 12:27  
Почина първият и единствен директор на Чернобил

На 85 години почина Виктор Петрович Брюханов, първият и единствен директор на Чернобилската АЕЦ, предадоха руските медии.

Виктор Брюханов беше първият и единствен директор на централата през годините на нейната експлоатация до 1986 г., а освен това е ръководил строителството на атомната централа от 1970 до 1977 година. Брюханов беше уволнен след експлозията през април 1986 година. Властите в съветска Украйна го осъдиха на 10 години затвор по обвинение в нарушение на безопасността на централата. Той беше освободен, след като излежа половината от присъдата си в колония в района на Луганск.

Името на Виктор Брюханов се прочу за широката общественост след сериала на HBO, разказващ за аварията в съветската атомна централа. През 1986 година се случи аварията в Чернобилската АЕЦ (в днешна Украйна, до град Припят), която разпространи радиоактивен материал в голяма част от северното полукълбо. Първоначално съветските власти, по стара традиция, отричаха да има проблем и мълчаха за трагичния инцидент. Секретни документи, разсекретени от Украйна по-рано тази година, показват, че първият доклад на Брюханов след бедствието уверява властите, че нивата на радиация след взрива са „под контрол“.

Аварията в Чернобилската АЕЦ според мнозина експерти е една от причините за разпадането на Съветския съюз. В годините на Студената война, а и в сегашна Русия, подобни инциденти са премълчавани, за да не се злепостави митът за сигурността на съветската техника и безпогрешната власт. Аварията в Чернобил и потъването на подводницата „Курск" са два от най-ярките примери до какво води мълчанието на хората, които имат власт. Много човешки животи са могли да бъдат спасени, ако не бяха изречени лъжи. Чернобилската авария е един от най-мрачните моменти на човешката история в годините след Втората световна война.