Бизнес

Косовските туристи имат голям интерес към Банско и Боровец

  14.10.2021 19:10  
Косовските туристи имат голям интерес към Банско и Боровец

Косоварите имат голям интерес да карат ски в България, а курортите Банско и Боровец се превръщат в любимите им дестинация за предстоящия зимен сезон. Това обяви пред TravelNews посланикът на Косово у нас Н.П. Делфин Плана след срещата си със зам.-министъра на туризма Мария Белколева. Той подчерта, че туроператори от Косово си търсят партньори в България. Те искат да се запознаят още на място с условията в курортите и в хотелите. Зам.-министър Белколева е обещала да организира срещи между бизнеса от двете страни.

„Косоварите харесват Банско и Боровец, защото са близо и се стига бързо до тях. Ски пистите и съоръженията са на високо ниво, а хотелите са много добри“, коментира посланикът. Според него туристите от Косово са били на трето място по посещения от чужденци в Банско през миналия зимен сезон. В двата курорта са пристигнали над 2000 косовски гости, показват данните на Националния статистически институт.

Посланик Плана и зам.-министър Белколева са коментирали още, че потенциалът на туризма между двете държави е голям и не е достатъчно развит. Косово ще рекламира Несебър и Слънчев бряг за следващия летен сезон. За това се договориха наскоро кметът Николай Димитров и посланик Делфин Плана. Почетен консул на Косово в България е хотелиерът Пламен Копчев, който е председател и на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. През последните десетилетия се отчита отлив на косовските туристи от българското Черноморие. Според Делфин Плана Несебър и Слънчев бряг са особено привлекателни за младите хора, но също така са познати като курорти с добри условия за семеен туризъм. Туроператори вече проявяват интерес за организирането на чартърни полети между България и Косово за следващия летен сезон.