Бизнес

Червената зона спира сърбите да дойдат за поклонически туризъм в България на 29 октомври

  15.10.2021 13:53  
Червената зона спира сърбите да дойдат за поклонически туризъм в България на 29 октомври

България продължава да държи Сърбия в червената зона и сръбските туристи не могат да дойдат на поклонически туризъм в София на 29 октомври 2021 г., когато се отбелязват 700 години от смъртта на един от най-обичаните владетели Св. крал Стефан Милутин. Това обяви пред TravelNews посланикът на Сърбия у нас Н.П. Желко Йович, който е поставил проблема пред зам.-министъра на туризма Мария Белколева. Мощите на светеца се пазят в църквата „Св. Неделя“ в София, тъй като той умира в България. На 29 октомври засега е предвидено да дойде само официална делегация от сръбски свещеници, които заедно с българските си колеги, ще отбележат събитието.

Преди пандемията идваха над 350 сръбски туристи само в деня на отбелязването на смъртта на Св. Крал Стефан Милутин. Отделно всеки уикенд идваха сърби да се покланят на мощите. В момента е напълно забранено да влизат в България. Докато българите могат свободно да влизат в Сърбия без сертификати и тестове, обясни посланик Йович.

Зам.-министър Белколева е обещала пред него да разговаря с Министерството на здравеопазването за допускането на сърбите с ваксинационен сертификат или с отрицателен тест. Двамата са отбелязали, че строгите мерки пречат на бизнеса да пътува между двете страни, също така на посещенията на роднини и за възстановяването на туризма. Хотелиерите и туроператорите от двете страни настояват за облекчаване на мерките преди зимния сезон. Туристите от Сърбия са едни от основните пазари за ски курортите Банско, Боровец и Пампорово.

Отличавал се с голямата благотворителност на църкви и манастири. Царувал 42 години и изпълнил едно свое дадено обещание - колкото години царува, толкова църкви да построи.

Св. крал Стефан Милутин e един от най-великите сръбски владетели, царувал от 1275 г. цели 45 години. Той е положил големи грижи за издигането на Сръбската Църква и надминал всички свои предшественици по пожертвователност към нея за строителство на храмове, като е изградил повече от 40 такива. Раклата с мощите на Св. Крал е в църквата "Св. Неделя" в София. Първоначално светите му мощи били пазени в Банския манастир "Св. Стефан" в Косово, а след косовската битка през 1389 г. били отнесени в близкото село Тренча. Около 1460 г. митрополит Стефан ги отнесъл заради проблеми с турците в манастира в Горна Баня край София. По-късно светите му мощи са пренесени в София, в митрополитския храм "Св. Неделя", наричан също "Свети Крал", където до днес са предмет на благоговейна почит.