Новини

Протест заради поскъпналия ток блокира Ларгото в 12 ч

  19.10.2021 10:11  
Протест заради поскъпналия ток блокира Ларгото в 12 ч

Протест заради "космическите" цени на тока ще блокира Ларгото в центъра на София днес от 12 ч. Той е на работодателски организации, към които се присъединиха Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Демонстрацията в "триъгълника на властта" - между сградите на Министерския съвет, Народното събрание (бившия Партиен дом) и Президентството, не е политическа, твърдят организациите. Настояват, че цените на тока за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните, изтъкват те и допълват, че са подложени на "ценови шок", който засяга и големите, и средните предприятия, и малкия бизнес, болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и др. Организациите прогнозират неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване.

БАЗ и СЗБ настояват за незабавно получаване на компенсации за всички предприятия, с които цената на тока за индустрията да се доближи до тази на регулирания пазар, за времето от август 2021 г. до месеца, в който цената се нормализира. Те искат да се компенсират поне 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната за небитови потребители (около 400 лева през последните дни).

Двете организации настояват и за промяна на мярката "60/40", така че тя да стане работеща и за сектор "Ресторантьорство и хотелиерство".