Бизнес

АИКБ: Не се вижда таван на цената на тока, нужни са спешни мерки

  19.10.2021 11:34  
АИКБ: Не се вижда таван на цената на тока, нужни са спешни мерки

Все още не се вижда тава за покачващата се цена на тока за бизнеса, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

„В безпрецедентна ситуация сме. Цената на електричеството се покачи четири пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван”, коментира той в интервю за Нова телевизия.

Днес бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите.

Според изпълнителния директор на АИКБ, ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана.

„Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са два пъти по-високи в сравнение с тези от септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко три пъти по-високи. Това е непосилно. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, каза Добрин Иванов.

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички. „Това, че битовите потребители все още са защитени, не означава, че и тях няма да ги засегне”, заяви той.

По думите му процесът е общоевропейски. „Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави, като казват, че искат точно тези цени”, коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. „В системата има дружества, които генерират печалба, по-голяма от очакваната. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант”, смята експертът. 

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. „Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли”, каза Добрин Иванов. Според него е нужно да се вземат и мерки за регулиране на цените от КЕВР. „По някакъв начин трябва да се определи таван”, заяви той.

Тревожен е и анализът на председателя на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно – 50 лева за мегават час, при условие че надвишението е 360 лева... Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Велев в интервю за сутрешния блок на bTV.