Светът

Климатичните промени виновни за затлъстяването

  19.10.2021 13:08  
Климатичните промени виновни за затлъстяването

Затлъстяването и опасностите за здравето, свързани с него, могат да бъдат добавени към дългия списък от заплахи - резултат от климатичните промени, твърдят учени, цитирани от "МедикълЕкспрес".

Изследователи от онкологичния институт "Фокс Чейс" във Филаделфия са открили връзка между климатичните промени и затлъстяването. С увеличаването на температури по земното кълбо, хората са все по-малко физически активни и неспособни да изгарят излишните мазнини, което ги излага на увеличен риск от наднормено тегло или затлъстяване.

Това от своя страна води до повече емисии парникови газове, тъй като хората с наднормено тегло използват повече и по-често превозни средства, вместо да се придвижват пеша или с велосипед.

Една от здравните последици от напълняването и затлъстяването е завишеният риск от онкологични заболявания, смятат авторите на изследването, публикувано в сп. "Хормон енд метаболик рисърч".

"Затлъстяването е свързано с риск от множество злокачествени тумори, включително рак на гърдата и на матката, рак на езофага, на стомаха, на дебелото черво, ректума, черния дроб, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, щитовидната жлеза и миелома", пишат в изследването д-р Кристиян Кох, директор на ендокринологичния сектор в онкологичния център и колегите му. Една от причините за повишения риск от онкологични заболявания е свързана със завишените инсулинови нива при затлъстелите хора.