Анализи От мрежата

Доклад: Борисов и ГЕРБ са съхранили контрола над медии и СЕМ

  20.10.2021 09:19  
Доклад: Борисов и ГЕРБ са съхранили контрола над медии и СЕМ

Медийният пазар в България е доминиран от малък брой влиятелни играчи, много от които са свързани с правителството, а макар и в парламентарна опозиция ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов са успели да съхранят контрол над медийния пазар и особено върху обществените медии. Основният регулаторен орган - Съветът за електронни медии (СЕМ) не може да осигури прозрачност на медийния пазар, защото е "уязвим от държавния контрол и влиянието на партия ГЕРБ, която помогна за избирането на настоящия му състав".

Това са част от констатациите на доклада "Невидимата ръка на медийната цензура" на базираната в Брюксел организация "Инициатива за свободни медии на Балканите" (BMFI), разпространен в началото на октомври в Брюксел. В него отчасти се повтарят известни факти, включително от годишния Доклад относно върховенството на закона, представен от Европейската комисия, предварителните отчети на наблюдателите на изборите у нас от ОССЕ или класацията на "Репортери без граници".

Но заключенията на BMFI са по-конкретни и посочват поименно кои членове на СЕМ са свързвани с ГЕРБ (председателката Бетина Жотева, София Владимирова и Галина Георгиева). Делян Певски е споменат като медиен магнат 32 пъти, включително покрай избора с подкрепата на ДПС на Георгиева, която няма медиен опит и е завършила аграрна икономика. Сделката за Нова броудкастинг груп от 2019 г. е определена като превземане от страна на братята Кирил и Георги Домусчиеви и се допълва, че последвало назначаване на хора от "Канал 3" и начало на проправителствени репортажи и позитивно отразяване на Пеевски.

СЕМ, който в следващите дни трябва да определи новия генерален директор на Българското национално радио, се сглобява без да е гарантирано реалното участие на гражданите при номинирането на членовете му, казват авторите, цитирайки авторитетни заключения.

"Докладът не цели да припокрива констатациите на други организации, а да покажем механизмите, с които работят собствениците на медиите и техните проксита и какви са последствията, когато всичко е завладяно", коментира пред "Дневник" директорът на организацията Антоанета Николова. Очаквайте интервю с нея в следващите дни.

Анализът е изработен от членовете на организацията, с помощта на експерти и фактчекъри, като в него изрично се подчертава, че насочат внимание към подминаваната тема за това как правителствата манипулират пазара на частни медии с цел да предизвикат цезура и да заглушат свободния разговор в обществото, който е като кръвта за организма на демокрацията.

BMFI е основана през април 2021 г. и цели "да информира политическите среди в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в Югоизточна Европа от посегателствата срещу свободните медии". В борда от съветници са международно известни имена като Джон Суини (бивш директор в Би Би Си и дългогодишен разследващ журналист за програмата "Панорама"), Андреа Бонани (популярен италиански коментатор по въпросите на ЕС), Еирк Йозеф (френски журналист и основател на гражданското движение EuropaNow!), както и българките Соня Каникова (живееща от близо 20 години в САЩ медиен консултант и анализатор, пишеща и за "Дойче веле") и Меглена Кунева (посланичка на на ЕС в Съвета на Европа). Сред тях е и бившият посланик Джеймс Пардю, който почина едва два месеца след началото на проекта.

В анализа се прави резюме на медийната среда в България, Сърбия и Северна Македония и нарастващия политически натиск, регистриран през последните години върху независимите медии на Балканите.

В констатациите е отбелязано, че манипулирането на медийния пазар в трите държави е ендемичен проблем. "В България, Сърбия и Северна Македония, както държавните структури, така и пазарът са подложени на натиск от политически интереси. Тези проблеми се усложняват от факта, че те често остават незабелязани в сравнение с атаките на медийните свободи, като например тормоза над журналисти, които по-лесно предизвикват новинарски заглавия".

Състоянието в България: властта с натиск към независимите журналисти

Състоянието на свободата на пресата у нас е тема на много доклади и международни анализи. Според класацията на "Репортери без граници", България заема последното място в страните от Европейския съюз - 112, като те определят ситуацията като "много тревожна".

В доклада е отбелязано, че в "България в продължение на повече от десетилетие основните медии са доминирани от малка мрежа от влиятелни лица, които купуват големи медии с цел политическо влияние, като най-изявен сред тях е Делян Пеевски, който стана обект на санкции от страна на САЩ през юни 2021 г. заради предполагаемата му роля в широко разпространена корупция". Един от основните акценти в доклада е именно, че в България все още е възможно политик да притежават медии чрез юридически лица или просто да упражнява контрол над определени издания.

"Независимите журналисти са по-малко на брой и по-слабо организирани, отколкото в други балкански държави. Към тях се осъществява натиск от страна на властите', пише още във въведението на доклада.

Анализът посочва, че управлението на ГЕРБ и на бившия премиер Бойко Борисов се е превърнало в "синоним на широкоразпространена корупция, която проникна в българския медиен сектор."

Според доклада способността на правителството на Борисов да влияе и на медиите се дължи на три основни фактора. Първият е ролята му в надзора на закупуването на големи медии. Вторият е контролът му върху средствата от Европейския съюз, които могат да се предоставят на близки медии, които не са критични към властта или да се използват за купуване на подкрепа. На трето място, контролът на Борисов върху медийния регулатор в България органите позволи антиконкурентните практики да бъдат неоспорвани.

"От 2020 г. насам се наблюдава сериозна промяна на влиянието в сектора поради това, че бизнесменът Делян Пеевски продаде медийните си активи и ГЕРБ загуби властта Политическите партии все още могат законно да притежават медии, което води до висок риск от намеса", пишат от организацията.

СЕМ - податлив на влияние и верен на ГЕРБ

"Съветът за електронни медии (СЕМ) е безсилен да осигури прозрачност в сектора, тъй като установената система не предотвратява използването на поставени лица за прикриване на реалните собственици на медии", пишат още в анализа си експертите.

Според тях СЕМ може да бъде податлив на влияние от страна на правителството. "Това отчасти се дължи на правилата за назначаване на петимата членове на регулатора. Двама от тях се избират пряко от президента, а другите трима се избират от парламента, което води до опасения, че регулаторът е прекалено изложен на политическо влияние. Центърът за медиен плурализъм и медийна свобода, който е частично финансиран от Европейския съюз, отбеляза в доклада си за България през 2021 г., че истинското участие на гражданите в номинирането на членовете на СЕМ "не е гарантирано".

Според организацията именно "лоялността на ГЕРБ" е създала конфликта между членовете на съвета, което е довело до подаването на оставка на Ивелина Димитрова - назначвена от президента Румен Радев. Тя напусна органа през лятото с мотив, че съветът не се е намесил в конфликта между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков.

Непрозрачно разпределяне на европейски средства

Един от големите проблеми на българската медийна среда е непрозрачното разпределяне на средства от Европейския съюз към медии. Според доклада, който се позовава на статистика, от началото на 2007 година (присъединяването към Европейския съюз) до 2019 година над 30 милиона евро са разпределени от правителството към радио- и телевизионните оператори, използвайки програми за финансиране от ЕС.

"Това е значителна сума за един конкурентен пазар, който разчита на малки обеми от приходи от реклама. Брюксел е наясно с проблема и критикува администрацията за "незаконно присвояване на средства от ЕС" и
"влошаването на състоянието на медиите", цитира се още анализа. Според него в допълнение към финансирането, което правителството разпределя към медии, фактът, че е законно политици или партии да притежават медии в България, влошава допълнително средата и плурализма.

В заключение се казва, че промени в собствеността и отстраняването на правителството на Бойко Борисов създава впечатление, че може би в медиите България са в преходен период. Но заради все още дефектната правна основа и отсъствието на регулации на медийная пазар, твърде рано е да се говори за успешна реформа на сектора. За постигане на значима и продължителна промяна следващото правителство трябва да започне цялостни системни реформи за засилване независимостта на обществените медии и регулаторните органи, както и да гарантира прозрачност на рекламния пазар./ dnevnik.bg