Новини

Назначените от Кирил Петков шефове на ДКК вече са аут от компанията

  20.10.2021 18:31  
Назначените от Кирил Петков шефове на ДКК вече са аут от компанията

Назначените директори от Кирил Петков в Държавната консолидационна компания (ДКК) вече не са в холдинговата структура, която управлява активи за над 1 милиард лева - от предприятия за кисело мляко, през военни заводи до строителна компания и агенции за пазарни проучвания.

Анастас Гогов, който бившият икономически министър и настоящ лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков номинира и за изпълнителен директор на ДКК е освободен от поста на 28 септември, показва справка на Mediapool в Търговския регистър.

С директорския пост в ДКК се раздели и Валери Белчев, след като зае поста на финансов министър във втория кабинет на Стефан Янев.

В сряда официално беше съобщено, че са назначени трима нови директори, които са спечелили местата след проведен конкурс от страна на Министерството на икономиката и вече са представители на държавата.

Няма информация дали продължава започнатото преструктуриране на мегахолдинга, анонсирано от Кирил Петков.

Незабавно освобождаване

Едно от първите решения на новия министър на икономиката Даниела Везиева е било незабавно да освободи от поста назначеният от Кирил Петков Анастас Гогов, показват публикуваните документи в Търговския регистър.

Везиева стана министър на 16 септември, а на 21 септември общото събрание на ДКК освобождава Анастас Гогов, който бе назначен на поста в средата на август.

"Надявам се Анастас Гогов да стане изпълнителен директор на ДКК следващата седмица. Мина абсолютно прозрачен конкурс, в който участваха осем кандидата. Много съм щастлив да покажа на администрацията как се прави абсолютно прозрачен конкурс", каза тогава Петков.

Кирил Петков и Атанас Гогов участваха заедно в протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г.

Не е ясно каква е причината за смяната на Атанас Гогов, който не е в листите на "Продължаваме промяната". От публикуваните документи в Търговския регистър не става ясно. Смяната не е коментирана публично нито от Даниела Везиева, нито от Кирил Петков.

Новите лица

Александър Михайлов и Чавдар Христозов са новите членове на Съвета на директорите на ДКК от квотата на представителите на държавата след проведен конкурс на Министерство на икономиката, стана ясно в сряда.

Александър Михайлов има значителен опит в публични и частни дружества в областта на военно-промишления комплекс от 2012 година насам, като е заемал различни, включително висши ръководни длъжности. От юли 2017 г. до октомври 2018 г. е изпълнителен директор на "Кинтекс" ЕАД. Притежава и административен опит в държавни ведомства.

Почти целият държавен военнопромишлен комплекс е под шапката на ДКК. Той стана част от холдинговата структура по времето на икономическия министър Божидар Лукарски. В момента има напрежение във ВМЗ Сопот, като именно това бе причината Кирил Петков да уволни бившия изпълнителен директор на ДКК Ясен Спасов и да отнеме достъпа му до сградата.

Нещо повече след това Кирил Петков поиска и смени във ВМЗ Сопот, които са стопирани от министър Везиева, показа проверка на Mediapool в Търговския регистър. Така свързаният с "Мултигруп" председател на Съвета на директорите на ВМЗ Сопот Иван Карабатаков засега запазва поста си.

Другият нов член на директорския борд на ДКК Чавдар Христозов е представен, че има "богата експертиза в областта на търговията и мениджмънта в различни дружества". През последните седем години е бил съветник по търговско-икономическите въпроси и ръководител на СТИВ-Москва към Министерство на икономиката, дирекция "Външноикономическо сътрудничество". По времето на тройната коалиция - в периода 2007 – 2009 г. е бил зам.-председател на държавна агенция "Държавен резерв и военно временни запаси", която беше в квотата на ДПС.

Като независим представител в директорския борд на ДКК влиза Ваня Караганева. Тя също е представена с "богат административен опит". Работи в Народното събрание от 1993 година, а през 2013 г. и 2014 г. работи като началник кабинет в министерства на служебните правителства, без да е посочено в кои. В 42-ото и 43-ото Народно събрание е била главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Караганева беше назначена от Кирил Петков в началото на септември заедно с Валери Белчев без конкурсна процедура, но сега вече влиза в борда след конкурсна процедура.

Новите членове се присъединяват към досегашния ръководен състав на ДКК, който включва Рая Каназирева (изпълнителен директор), Радостин Вазов и Диляна Софиянска - всички назначени по времето на ГЕРБ с конкурси.

Източник: Mediapool.bg