Бизнес

Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година

  21.10.2021 11:43  
Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година

Едностранно удължаваме срока на сертификата за преболедуване на COVID-19 от 6 месеца на 1 година. Това обяви на пресконференция здравният министър Стойчо Кацаров.

В Европа този сертификат важи за 6 месеца. Удълженият срок за преболедуване няма да важи в Европа, предупреди Стойчо Кацаров.

Проучихме дали е възможно дали може да се удължи срока от 6 на 12 месеца на сертификата за преболедуване на COVID-19, посочи Кацаров.

Към момента са получени две становища. В тях се посочва, че единодушно приемат да се удължи срокът от 6 на 12 месеца.

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта на министъра и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната.

Кацаров поясни, че издаваният след първа доза на двудозовите ваксини също ще се признава в рамките на 1 месец, докато се завърши пълния цикъл на ваксинация.

Поставянето на първа доза от двудозова ваксина ще осигурява достъп до местата, изискващи зелен сертификат в рамките на месец - до втората доза.

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще извършва тестовете.

"Ситуацията е много тежка. Цялото общество има вина за тази ситуация. Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. В обществото се е загубила връзката между мероприятията за профилактиката и пациентите, които стоят дълго време вкъщи. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения", коментира проф. Атанас Темелков от Александровска болница.

Служебният министър на здравеопазването допълни още, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и правят всичко възможно да избегнат локдауните от миналата година.

Относно държавната администрация д-р Стойчо Кацаров коментира: „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение."

По отношение на държавната администрация Кацаров посочи, че хората, които са на гише и обслужват граждани, там трябва да се създадат условия за чиста среда - да се тестват тези хора, да са преболедували или да са ваксинирани.