Коментари

Пламен Бобоков пита: Кога прокуратурата ще върне 200 000 лева от гаранцията ми?

  21.10.2021 14:27  
Пламен Бобоков пита: Кога прокуратурата ще върне 200 000 лева от гаранцията ми?

Пламен Бобоков попита днес чрез медиите защо прокуратурата бави повече от месец част от гаранцията му - 200 000 лв. и не му я връща.

По-младият от двамата братя индустриалци бе обвинен за две ОПГ - едната за третиране на боклук незаконно, втората - за влияние върху длъжностни лица заедно с президентския съветник Пламен Узунов. Както е известно, имаше и трето обвинение - че държал у дома артефакти - стрелички и копия неправомерно.

Днес той припомни пред Клуб Z малко парадоксалната сага - как когато "избухна" интересът на прокуратурата срещу тях през пролетта на 2020 г., първо изобщо не бе задържан, а самата прокуратура го освободи срещу парична гаранция от впечатляващите 1 млн. лв. (за разлика от него Атанас Бобоков изкара месеци в ареста, б.р.).

После обаче на 18 юни прокуратурата в Русе го прибира в ареста с мярка за 72 ч по поръчка от "спец"-колегите си в София с аргумент - защото не внесъл парите. Адвокат Ина Лулчева оспори това, като се оказа, че още предния ден Бобоков ги е внесъл.

Освен това всичко гореизредено става в рамките на процес, при който той атакува пред съда определението на прокуратурата за единия милион.

Така или иначе днес той доразказа историята - в крайна сметка съдът намалява гаранцията му на 800 000 лв.

"И така оттогава - един месец! Питам прокуратурата - не трябва ли като страж на законността да изпълнява решенията на българския съд и да ми върне 200 000 лв.", попита Бобоков.

Той за пръв път коментира и оправдаването си на първа инстанция по малко парадоксалното дело, че държал върхове от копия и стрелички без надлежно разрешително.

Бобоков обяви, че в нумизматичния музей на Фондация "Братя Бобокови" има 5000 експоната, до един описани и инвертаризирани - "плюс снимки, цветни!", специално натърти той (по това дело той бе обвинен по член за дребни иманяри - че държал без надлежно разрешително у тях колекцията, б.р.).

Според него това бил най-добре уреденият музей в България.

Все пак прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на русенския съд. Това станало 20 минути след произнасянето ѝ, каза днес Пламен Бобоков.

Що се отнася до "голямото" дело за боклука, където са съподсъдими с брат си, с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и др., то отново се препъна днес и не можа да стартира в Спецсъда. Причината - отсъстващи адвокати.

Макар редовно да е посочвано от прокуратурата като един от големите успехи срещу "олигарсите", реалностите са, че делото не може да преодолее дори предстартовото разпоредително заседание на първа инстанция в Специализирания съд.