Светът

Ердоган заплаши да изгони посланиците на 10 страни

  21.10.2021 16:32  
Ердоган заплаши да изгони посланиците на 10 страни

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши днес да изгони посланиците на САЩ, Германия и още осем западни страни, след като те осъдиха задържането на лидер на гражданското общество, предаде АФП, съобщи БНР.

Роденият в Париж филантроп и активист Осман Кавала (64 г.) е в затвор без осъдителна присъда от 2017 г., като стана символ на растящата непоносимост на Ердоган към инакомислещите. Посланиците на 10-те западни страни излязоха в понеделник с рядко срещано съвместно изявление, в което посочиха, че продължаващото държане на Кавала зад решетките „хвърля сянка“ върху Турция.

„Казах на външния министър, че не можем да си позволим лукса нашата страна да им бъде домакин“, казал Ердоган пред репортери, цитиран от турски медии. Срещу Кавала са повдигнати серия от променящи се обвинения, свързани с антиправителствените протести през 2013 г. и неуспелият военен преврат през 2016 г.

В изявлението посланиците на САЩ, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция призовават за „справедливо и бързо разрешаване на делото“ на Кавала. Десетте посланици бяха привикани в турското външно министерство във вторник. Ердоган направил гневните коментари в разговор с репортери на борда на самолета при завръщането си от обиколка в Африка. „В техните правомощия ли е да учат Турция? Кои са те?“, казал Ердоган според частната телевизия Ен Ти Ви.