Коментари

Янев: Готов съм да понеса отговорността за мерките

  21.10.2021 17:22  
Янев: Готов съм да понеса отговорността за мерките

"Въведените COVID мерки не са самоцел - направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент", заяви на брифинг пред медиите министър-председателят Стефан Янев по повод мерките на служебното правителство в контекста на пандемичната ситуация в страната. Заедно с премиера са и министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

"Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата", обясни Янев.

"Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност", допълни той.

По повод кризата с нарастващите цени в енергийната сфера премиерът заяви, че със свое решение от днес Министерският съвет прие програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. От нея ще се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти, добави Янев.

„Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас, помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерство на енергетиката и търговци на електрическа енергия“, обясни министър-председателят.