Светът

Брекзит удрари британската икономика по-лошо от пандемията

  29.10.2021 15:53  
Брекзит удрари британската икономика по-лошо от пандемията

Брекзит ще нанесе по-тежки щети на британската икономика дори и от пандемията, предупреди Службата за бюджетна отговорност (OBR). Тя е независим орган за фискален надзор в Обединеното кралство. Нейният ръководител Ричард Хюс заяви пред БиБиСи, че излизането на страната от ЕС ще понижи дългосрочно брутния вътрешен продукт (БВП) с 4 процента. А пандемията от COVID-19 ще намали БВП на страната с още два процента, твърди той. В този смисъл Брекзит ще се отрази на икономиката на Великобритания по-зле и от пандемията.

Увеличават се издръжката на живота и инфлацията

„Дългосрочно въздействието на Брекзит ще бъде по-лошо, отколкото това на пандемията", подчерта Хюс. В последната си оценка съвещателният надзорен орган стигна до извода, че проблемите с доставките, причинени от затегнатите имиграционни закони, както и митата и бюрокрацията са влошили значително положението във Великобритания. Тази сряда финансовият министър Риши Сунак представи актуализация на бюджета на страната, предвиждащ милиардни помощи за редица икономически отрасли, както и повишение на данъците. Службата за бюджетна отговорност предупреди още, че разходите за издръжка на живота могат да се повишат рекордно за последните 30 години, а инфлацията може да достигне 5 процента. Междувременно вестник „Таймс" определи като огромно очакваното увеличение на данъците, а булевардното издание „Сън" говори за „епидемия на правителствените разходи".

Правителството представя оптимистична картина

В същото време финансовият министър Риши Сунак смята, че през 2022 година британската икономика ще се върне към нивата си от преди пандемията, а ръстът ще достигне 6,5 процента през тази, и нови 6 процента през следващата година.