Светът

Развитите страни дават 19 млрд. долара за защита на горите

  02.11.2021 10:48  
Развитите страни дават 19 млрд. долара за защита на горите

Световните лидери обещаха да спрат и преобърнат тенденцията на обезлесяване и влошаване на качествата на земята до края на десетилетието, предаде "Ройтерс".

Участниците на срещата за климата в Глазгоу планират да отделят 19 милиарда долара под формата на публични и частни фондове за инвестиции в защитата на горите.

Според офиса на британския премиер Борис Джонсън заложеното в съвместната декларация ще обхване над 33 милиона квадратни километра гори.

Успоредно с това на форума в Шотландия бяха обявени редица частни и държавни инициативи, включително за отпускане на средства за коренното население в горските райони и за устойчиво земеделие.

Според една от инициативите, която следи обезлесяването, през миналата година светът е загубил 258 хиляди квадратни километра гора, което е повече от цялата територия на Великобритания.

Съгласно споразумението, което трябва да бъде обявено по-късно днес, 12 държави се ангажират да предоставят 12 милиарда долара в периода между 2021 и 2025 година, за да подпомогнат развиващите се страни, включително за възстановяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона долара ще отидат за поддръжка на коренното население за запазване на горите и засилване на правата им в горските райони. 

От "Грийнпийс" обаче разкритикуваха декларацията в Глазгоу за това, че де факто дава зелена светлина за - цитирам - още едно десетилетие на обезлесяване.