Бизнес

Заведения отдават помещения за частно ползване от неваксинирани

  02.11.2021 13:03  
Заведения отдават помещения за частно ползване от неваксинирани

Кръчми се рекламират, като отдават помещенията си за частни партита за антиваксъри, пише „Телеграф”.

Редица малки заведения не могат да си позволят да работят според новите правила с изискване на зелен сертификат от персонал и посетители. В резултат на това на страниците им в социалните мрежи се появиха обяви, в които собствениците предлагат баровете и кафенетата си под наем.

„Искате да се забавлявате с приятели, но не сте ваксиниран или преболедувал и отказвате да си направите тест – имаме оферта за вас. Срещу 300 лв. можете да наемете нашите помещения за три часа. Ще разполагате с цялото ни оборудване, но ще трябва да се обслужвате сами, тъй като заведението е затворено и няма персонал”, гласи една от обявите в нета.

Междувременно и други частници бойкотираха зелените сертификати. Така например мебелен магазин, разположен на повече от 300 кв. м., който според заповедта на здравния министър трябва да работи с пропускателен режим, залепи на витрината си „Тук пазаруваш без сертификат”. „Да заповядат проверяващите, да пишат глоби, ще се видим в съда”, казват собствениците на обекта.

Много са заплахите за дела срещу заповедта за зелени сертификати. Адвокати пък дори предлагат безплатно услугите си на засегнатите от новите мерки. В социалните мрежи се разпространяват и инструкции „Какво да направите, когато ви поискат „зелен сертификат””.

Те са предназначени за работници и студенти, като се посочва, че стъпките са съгласувани с юристи. Те съветват служителите при изискване от страна на работодател на зелен сертификат, да вземат вътрешна заповед, да надлежно подписана и подпечатана, в която е описано изискването.

Според адвокатите такава заповед, основана на подзаконов акт – заповед на министъра на здравеопазването е „нищожна” пред съда и е гаранция, че делото ще бъде спечелено.

Ако работодателят откаже да предостави такава заповед, следва да се подаде сигнал до Инспекцията по труда.

И ако някои частници директно подпомагат неваксинираните, други директно се обявяват срещу ваксинираните. Така например учител по езда публикува съобщение, че „поради създалата се дискриминационна ситуация относно зелените сертификати, с цел опазване на разумните и клинично здрави хора, преустановявам приема на ваксинирани лица за обучение по езда”.

Частни школи за уроци по чужд език на възрастни също публикуваха информация, че ще работят единствено с неваксинирани клиенти, а за ваксинираните остава възможността само за онлайн часове.

„Така изказваме несъгласието си с въведените мерки, които ограничават правата на неваксинираните. Зеленият сертификат не може да е условие да учиш, да ходиш на работа, да пазаруваш”, се посочва в съобщението.

Междувременно след въвеждането на новите изисквания за пропуск само срещу зелен сертификат цените на документа скочиха драстично на черния пазар. През лятото в сайт за нови и употребявани стоки се появи обява за сертификат на цена от 350 лв.

Документът беше съвсем легитимен – издаден от лекар през Националната информационна система. Сега в двата най-големи сайта такива оферти не се откриват. За сметка на това обаче търговци изпращат лични съобщения на случайни потребители, в които им предлагат да си закупят зелен сертификат. В други по-малки сайтове за обяви пък се намират директни предложения.

„Издавам оригинални цифрови COVID-19 сертификати, зелени сертификати и QR кодове”, гласи една от обявите. В нея се посочва, че цената е „по договаряне”, а осъществяването на връзка става единствено по скайп и имейл.

Репортер на „Телеграф” се свързва с един от търговците. В писмена кореспонденция той обяснява, че цената на документа е 500 лв. за ваксината на „Янсен”, но има и опция за избор на ваксина, която да бъде вписана в сертификата и така цената удря 700 лв. Изискването е да бъде изпратена снимка от лична карта и половината сума капаро. Самият сертификат се получава по куриер.