Бизнес

Газовата асоциация прогнозира увеличение на парното с 20-30%

  02.11.2021 13:47  
Газовата асоциация прогнозира увеличение на парното с 20-30%

Парното трябва да поскъпне с минимум 20-30%. Това заяви в „Тази утрин“ по бТВ заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Той уточни, че скокът зависи от много фактори.

По думите му има тенденция за понижаване на цените на синьото гориво в европейски мащаб. Очакванията са, ако намаляването е трайно, да се отрази и във фактурите на потребителите.

„Има още два месеца до януари и тогава ще видим какви ще бъдат цените, те зависят от много фактори. Не можем да очакваме да се задържи цената на електроенергията, защото ние сме над нивата, които трябва да бъдем“, допълни той.

Темелков коментира, че в момента газовият бизнес има три зони на ценообразуване – регулираната цена (при която има тенденция за поевтиняване), свободният пазар (който през следващия месец ще работи на по-висока цена) и програмата за освобождаване на количества.

„Трябва да се помисли за бизнеса, не само за компенсации, но и да има възможност за по-ниски цени, защото в момента програмата за освобождаване на количества не дава тази възможност“, посочи Темелков.

Относно аварията на газопровода край Ветрино, Темелков коментира, че има цялостно разкъсване на тръбата, което е наложило цялостното подменяне на инфраструктурата в района. По думите му това е повлияло на цените на синьото гориво в страните, към които е прекъснато газоподаването, но абонатите не са оставени „на студено“.