Бизнес

Екоминистерството ще проверява отново дейността на стартъп с френски собственици

  03.11.2021 15:47  
Екоминистерството ще проверява отново дейността на стартъп с френски собственици

Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ - София, за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село Лозен, съобщиха от министерството. Това се случва 10 дни след протестите на живеещите в района срещу намеренията на българския стартъп с френски собственици "Насекомо" АД да изгради ферма за насекоми, които произвеждат протеин и масло за направата на храна за домашни любимци и почвен подобрител.

От "Насекомо" коментираха в деня преди протеста, че в Лозен ще разположат и своя глобален развоен център, в който ще разработва оборудването за дейността и ще се правят тестове. Общата планирана инвестиция е 8 милиона лева, като ще бъдат наети 30 души. 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от производство. Планира се и постоянен мониторинг на качеството на въздуха около сградата при старта на оперативната дейност, като данните ще бъдат достъпни на уебсайта на "Насекомо" и ще се обновяват в реално време

По повод притесненията на жителите на Лозен, че при дейността ще се отделят неприятни миризми, допълват, че като суровина ще се ползват пшенични трици, които са сухи и нямат миризма.

От МОСВ посочват, че уведомлението за инвестиционно предложение от "Насекомо" е внесено в РИОСВ - София, през юни 2021 г., като то е за вътрешно преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21.09.2021 г. РИОСВ - София, се произнася с писмо, че заявеното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните процедури по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата "Натура 2000", включително и върху най-близо разположената Лозенска планина.

След възобновяването на производството от министър Асен Личев РИОСВ - София, ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложение съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда. Изпратена е покана до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да изпрати експерти, за да се направи съвместна проверка.

Регистрираната в България "Насекомо" АД е всъщност френска семейна компания, създадена през 2017 година. Зад нея стоят Олга и Ксавие Марсенак, които имат дългогодишен опит в аутсорсинг индустрията. Те отговарят за бизнес процесите в "Насекомо", а съдружниците им, биолозите Селин и Марк Болар, се фокусират върху научната работа.