Светът

В Австрия от полунощ влезе в сила локдаун за неимунизирани

  15.11.2021 09:19  
В Австрия от полунощ влезе в сила локдаун за неимунизирани

В Австрия от полунощ влезе в сила локдаун за неимунизирани срещу коронавирус. Това обяви вчера федералният канцлер Александър Шаленберг след среща между представители на правителството с провинциалните управители. Локдаунът се отнася за всички хора над 12 години.

Правителството отново отправи апел към населението да се имунизира, за да бъде намален броят на новозаразените. В противен случай не са изключени още по-строги мерки, заяви Шаленберг. Хората, които не са имунизирани или не притежават сертификат, че са прекарали болестта през последните 180 дни, имат право да напускат дома само по изключение: за купуване на храна, лекарства, за да отидат на лекар, на църква, на училище или в университет.

След първа игла е необходим и ПСР-тест, за да бъде отменена временно забраната за излизане до края на валидност на ПСР теста, която в момента е 48 часа. Шаленберг отбеляза, че решаващо е не само спазването на мерките, но и контролът върху тях, като увери, че той ще е много строг и на нарушителите ще се налагат санкции.

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер съобщи, че от днес всяко лице, което живее в Австрия, подлежи на контрол от полицията. Здравният министър Волфганг Мюкщайн обяви, че целта на властите е да повишат готовността за ваксинация и да ограничат социалните контакти между гражданите на фона на растящия брой новозаразени в последните дни. Около 65 процента от австрийците вече са ваксинирани. Въпреки това нивата на заразяване тази седмица се покачиха до 815 на 100 хиляди. При неваксинираните тези нива са още по-високи - над 1700 на 100 хиляди души.