Новини

При обработени 75,69% от протоколите: 7 партии в НС и балотаж

  15.11.2021 13:43  
При обработени 75,69% от протоколите: 7 партии в НС и балотаж

Партия "Продължаваме промяната" води с 25.34 на сто от гласовете, а ГЕРБ остава на второ място с три процентни пункта по-малко. Третото място остава за ДПС, следват БСП, партия "Има такъв народ", обединение "Демократична България" и партия "Възраждане".
Това сочат данните при обработени 75.69% СИК протоколи в РИК

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49,4 на сто от гласовете и ще се яви на балотаж срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, които имат 22,4 на сто.
Движението за права и свободи изпреварва по резултат БСП, която за първи път остава четвърта след парламентарен вот. От първо място на предходните избори, партия "Има такъв народ" сега е пета по резултат, а обединение "Демократична България" се класира на шесто място. В новото Народно събрание ще има и седма политическа формация - партия „Възраждане“.

Обработените до момента данни в изборите за парламент разместват получените гласове за политическите формации по области.

Първа в 15 области с общо 25,36 на сто е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският - 25-ти многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Габрово, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област със средно 25,17 на сто от гласовете.

ДПС традиционно има подкрепа в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, като събира 14,02 % от доверието на избирателите.

"БСП за България" има 10,25 на сто подкрепа, без лидерство в избирателен район.

9,75 на сто е доверието в ИТН на Слави Трифонов, който остава трети в силния за него Русе от предните парламентарни избори. Трети е и в Благоевград и Варна.

ДБ получава 5,96% от всички подадени гласове. В два от столичните райони е трета политическа сила.

Партия "Възраждане" има почти 5% от подадените гласове.

Нито една от РИК все още не е донесла документацията си от изборите в ЦИК. Закъснението е заради двойните избори и решението на ЦИК да се броят контролно разписките.

Следим какво се случва оттук нататък.

Резултати при обработени 75,69% от протоколите