Светът

Украйна очаква атака от Русия през януари

  22.11.2021 09:23  
Украйна очаква атака от Русия през януари

Русия е струпала 92 000 войници близо до границата с Украйна и се готви до края на януари или началото на февруари да атакува. Това заяви пред Military Times бригаден генерал Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Подобна атака вероятно ще включва въздушни удари, артилерийска офанзива, както и десантни атаки в Одеса и Мариупол. Възможно е и нахлуване на войски и през Беларус, предупреждава украинското разузнаване. Буданов каза, че атаката, която Русия подготвя, ще бъде много по-опустошителна от всичко, което се е случвало във войната между Украйна и Русия от 2014 година насам. Руският агресор окупира незаконно украински полуостров Крим и подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. До момента близо 14 000 украинци са загубили живота си във войната.

Пред Washington Post украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че все още няма яснота дали руският президент Владимир Путин е одобрил подобна офанзива в началото на другата година. Западните служби вече предупредиха Киев, че е възможна поредна руска агресия. Кирило Буданов заяви, че руските въоръжени сили са увеличи броя на оръжейните системи и персонал в окупирания Крим, а освен това са разположили ракети „Искандер” и други оръжия близо до границата. Подобна атака обаче ще последва серия от психологически операции, които се провеждат в момента, предназначени да дестабилизират Украйна, посочи Буданов. Сред тях е подклаждането на протести, с които да се създаде внушението, че украинският народ е против правителството си.

Част от хибридната война на Русия е и антиваксърството. Продължаващият граничен конфликт между Полша и Беларус също е част от тези усилия. Буданов каза, че в идеалния случай САЩ биха помогнали за възпиране на всяко руско нахлуване чрез допълнителна военна помощ и засилен дипломатически и икономически натиск, включително повече санкции срещу Москва. Съединените щати, Украйна и НАТО обвиниха Русия в заплашително поведение спрямо Киев през последните седмици, твърдейки, че е струпала войски близо до украинските граници. Кремъл отрича да има намерение да атакува.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати