Бизнес

Такситата в София поскъпват от 1 януари

  22.11.2021 18:27  
Такситата в София поскъпват от 1 януари

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет прие във вторник нови цени на таксиметровите услуги в София. Минималната дневна тарифа става 1,05 лева на километър, а максималната – 1,78 лева.  Досега цените бяха съответно 0,77 и 1,3 лева.

Минималната нощна тарифа става 1,21 лева на километър, а максималната – 2,19 лева. Досега таксиметровите шофьори возеха на 0,88 и 1,6 лева. 

Новите цени ще влязат в сила от 1 януари 2022 г.

В края на октомври за втора поредна година Столичният общински съвет одобри данъчна отстъпка за таксиметровите услуги в София. Това се случва на фона на протести от бранша, който настоява и за поредно увеличение на цените за превоз. 

Размерът на патентния данък за такситата се запазва в размер на 850 лв. за година. Одобреното облекчение обаче предвижда шофьорите да платят само 300 лв., а остатъкът да поет от държавния бюджет, чрез целева субсидия за Столичната община. Преди година, когато тази отстъпка бе въведена за първи път, бе обявено, че прогнозната сума, която се очаква да се компенсира от държавата, е около 3.2 млн. лв. при регистрираните 6 хиляди таксита в столицата.

На 28 октомври около 150 шофьори на таксита се събраха пред сградата на Столичната община на протест с настояване за по-високи тарифи за превоз на пътници.

През 2020 г. вече бе одобрено тяхното искане за вдигане на тарифите. С промени в наредбата на транспортното министерство бе увеличена първоначалната такса, която такситата начисляват и в крайна сметка тя достигна около 1.54 лева.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати