Анализи Новини

75 000 поставени бустерни дози у нас, 210 000 бракувани ваксини

  25.11.2021 11:00  
75 000 поставени бустерни дози у нас, 210 000 бракувани ваксини

Още от началото на ваксинационната кампания в ЕС приоритет на ЕК беше да върви ваксинацията с еднакво темпо във всички страни членки. В последните месеци, където има забавяне на темпа на ваксинация в държавите, има постоянна комуникация да се намерят причините за това и да се подпомогнат съответните държави. Не може да се каже какви може да са санкциите към България, но има сериозно притеснение, че при ниско ваксинационно покритие в държави като България и Румъния може да се генерира нов вариант на вируса и се гони максимално високо ниво на ваксинация. Това заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата пред бТВ.

Към момента поставените дози са на над 3.2 млн души, със завършен ваксинационен цикъл са 1.2 млн., а от тях 400 000 са с еднодозовата ваксина. Близо 75 000 са поставените бустерни дози, уточни данните Кирилов.

В България има специална процедура за унищожаване на ваксините с изтекъл срок - бракувани са близо 210 000 ваксини и в следващите седмици и месеци те ще бъдат унищожени, за останалите се прилагат в съответствие със срока на годност. За една от ваксините беше извършено удължаване през месец май - от 5 дни на месец за съхранение от 2 до 8 градуса, следващата седмица се очаква да има удължаване на срока на годност на ваксината на "Модерна", преди три седмици имаше удължаване на "Янсен" от 2 до 8 градуса от 3 на 4 месеца и половина, разясни подробно Богдан Кирилов.

Няма конкретна информация за новите ваксини, компаниите имат изпитвания, не са подавани за оценка от ЕАЛ, ще се случи в началото на следващата година, съобщи още той.

Последните данни показват, че по отношение на заразяването се наблюдава намаляване на ефективността на ваксините, но все пак против тежко протичане и смърт ваксините в ЕС показват висока ефикасност - от 90% спадна до 70%-60% по заразяване, но по отношение на хоспитализации продължава да бъде висока ефикасността - затова в САЩ, Израел и ЕС вече започна поставяне на бустер дози, поясни директорът на ЕАЛ.

Към момента в България се поставя бустер доза, създадени са на европейско ниво приоритетни групи във връзка с наличността на ваксините, в останалите държави на ЕС няма излишък на ваксини, които да позволят такава ваксинация, в кратката характеристика на две от ваксините пише, че може да се поставят 6 месеца след поставяне на предходната доза за всички лица над 18 г., добави Кирилов. Той обясни за ваксината на "Пфайзер" за деца - ЕАЛ е във финален етап на оценка, очаква се тази седмица становище , ако е положително ЕК ще може да направи промяна в разрешението за употреба и да се прилага ваксината в тази възрастова група - ваксината ще има допълнителна препоръка, но след това е възможно прилагането, дозата ще е по-ниска, опаковката - различна. Това се очаква в края на месеца, каза Богдан Кирилов.

Относно хапчето срещу коронавирус ЕАЛ е приела заявлението за разрешение на употреба и в края на годината или началото на следващата то може да е налично в страната, МЗ провежда разговори с компанията производител - за него данните показват, че по отношение на хоспитализация и смърт има намаление с 50%.

ЕАЛ извършва оценка на 10 лекарствени продукта, част от тях са нови, използват се при други индикации, като например артрит, следващата седмица се очаква да се издаде положително становище за хапче за тежките пациенти, България провежда разговори с компанията и до края на годината се очаква и то да е у нас.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати