Новини От мрежата

ББР: Членовете на борда вече получават двойно по-ниски заплати

  01.12.2021 17:58  
ББР: Членовете на борда вече получават двойно по-ниски заплати

Възнагражденията в Управителния съвет на Българската банка за развитие са намалени с приблизително 50 процента спрямо заплатите при управлението на ГЕРБ - тази информация разпространиха от банката след брифинга на партията. Оттам изтъкват, че членовете на съвета получават средно 16 хиляди и 625 лева месечно, спрямо над 47 хиляди лева на човек през август 2020 и близо 26 000 лева през септември същата година.

Прессъобщението не съдържа коментар относно конкретното възнаграждение на Цанко Арабаджиев.

Относно твърдението на ГЕРБ, че банката се обслужва от адвокатска кантора, свързана със "Сиела Норма", от финансовата институция изтъкнаха за БНР, че тя има малък дял във въпросния договор. Той е сключен от търговско дружество, на което банката за развитие е миноритарен кредитор и поради това не е участвала в избора на правна кантора.

От май до септември Българската банка за развитие е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер над 110 милиона и 760 хиляди лева, посочват още от банката.

От ББР посочват, че банката е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс.

Ръководството на ББР направи детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. по тях бяха заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19,  в размер на 175 млн. лв.

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Цялото изявление на ББР може да видите ТУК.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати