Светът

Първи случай на Омикрон в Гърция, установен е на остров Крит

  02.12.2021 15:02  
Първи случай на Омикрон в Гърция, установен е на остров Крит

Първият случай на варианта Омикрон на коронавируса в Гърция е бил установен на остров Крит. Случаят е бил регистриран у гръцки гражданин, който се е завърнал от Южна Африка.

"Потвърждаваме първия случай на заразен с варианта Омикрон в Гърция. Пациентът е гръцки гражданин и е пристигнал от Южна Африка. Намира на на остров Крит. Спазват се всички предписания на протокола за карантина. Мъжът е под карантина, а контактните с него са дали отрицателен резултат на теста", съобщи министърът за здравеопазването Танос Плеврис на пресконферецията днес, на която уточни мерките на новия закон за задължителна ваксинация на всички на възраст над 60 години.

Пациентът е напълно ваксиниран и е със слаби симптоми, съобщават лекарите от университетската болница на в Крит. На летището, при пристигане в Гърция, първият му тест е бил отрицателен. Няколко дни по-късно той проявява симптоми и поради пристигането му от Южна Африка пробата е тествана и за варианта Омикрон.

На извънреден брифиг председателят на Националната здравна служба Теоклис Заусис призова хората да не изпадат в паника. Според него здравните власти в Гърция са очаквали поява на вариант Омикрон, но все още няма достатъчно информация, за скоростта на предаването на вируса.

Гърция постави временни ограничения за влизане в страната на лица, пристигащи от Южна Африка с изключение на гръцките граждани.

Всички влизащи в страната се тестват на границата.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати