Коментари

Петър Витанов: Софтуерът Пегас трябва да бъде забранен

  02.12.2021 15:40  
Петър Витанов: Софтуерът Пегас трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов, от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП.

През лятото, медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в телефони, да се проследява тяхното местоположение и да се извлича съдържание, в много страни по света са били следени журналисти, правозащитници и политици.

„Всичко това представлява много сериозна опасност, както за свободата на словото, за свободата на изразяване, за свободата да останеш анонимен, защото когато се атакуват журналисти, това се отразява върху равнището на демокрация. Това е много силно оръжие и като такова то трябва да подлежи на много по-сериозна регулация“, каза в ефира на Радио София евродепутатът Петър Витанов.

Той апелира пред евродепутатите за строг контрол над софтуера.

„Подобен тип, софтуер трябва да бъде забранен, защото няма никаква гаранция, че той ще бъде използван само по предназначение“, добави Витанов.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати