Реакция

Бойко Рашков: Предстоят кадрови промени и оптимизация в МВР

  23.12.2021 12:13  
Бойко Рашков: Предстоят кадрови промени и оптимизация в МВР

В близките дни предстоят смени в ръководния състав на МВР. Политическият кабинет трябва да стане по-действен и по-енергичен. Това обясни в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

В предаването „Преди всички“ Рашков обяви, че смята да направи промени и предвижда това да се случи в близките дни. Той потвърди, че смени сред заместник-министрите ще има.

Министерският съвет ми е осигурил свободата да решавам тези въпроси, декларира Рашков.

„Никой не ми налага. Трябва да има промяна и ще направя такива промени в интерес на работата, не защото един или друг не ми харесва, а защото трябва да има повече енергия в политическия кабинет, в ръководството на министерството, защото ни чакат доста динамични времена.“

Вече има резултати от дейността на регионалните структури, предстои годишен анализ на тези резултати и въз основа на този анализ ще се вземе обективно решение за ръководителите на дирекции в страната, уточни Бойко Рашков.

„По същия начин ще оценим и тези, които са ръководители на националните служби и главни дирекции.“

„Трябва да се ускорят някои процеси в Агенцията за сигурност в нашата страна, преди всичко кадровите решения. 6-7 месеца вече има хора, които са много близо до онези, които бяха отстранени от ръководството на Агенцията за национална сигурност, които бяха в дългосрочни отпуски до септември. Там останаха лица, тясно свързани с тези хора“, коментира Бойко Рашков.

Промени се извършват, темпото обаче трябва да се увеличи, „за да може цялата държава да дръпне напред“, заяви вътрешният министър.

Рашков обърна внимание върху „движения на лица, които са били много близо до бившия министър-председател“ и даде пример с неговия съветник по националната сигурност Георги Кръстев, който е назначен като експерт в Бюрото за контрол на СРС, а неговата съпруга работи в ДАНС и „бди за спазването на класифицираната информация“. 

Бойко Рашков коментира и бездействието при получаване на „една изключително красноречиво говореща информация, че от една банка по някакъв много странен начин се теглят пари в кеш, които отиват в неизвестна посока“.

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде.“  

Схемата е направена така, че всеки да знае донякъде, а не всичко, каза Рашков.

„По мафиотски образ е направена схемата. Ние искаме да разкрием истината, цялата истина и да стигнем до върха, до съответния етаж от властта.“

„Трябва да се прегледа административния капацитет и брой, с който разполага МВР. Министерството отдавна не е търпяло каквито и да е промени и в момента е с огромен състав от близо 50 000 души, от които по-малко от ½ са полицейски служители. В структурата на МВР има служби, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без това да наруши функционалните възможности на това ведомство“, посочи още Бойко Рашков във връзка с предстоящите промени. 

Той даде пример със службата за пожарна безопасност, която може да се отдели като самостоятелна агенция, която може да се занимава и със спасителни операции при извънредни ситуации – бедствия, аварии и др.

„Тази реформа или тези промени, които трябва да настъпят, не изискват финансов ресурс, който да затормози бюджета“, отбеляза министър Рашков.

„Абсолютно безболезнено за българския данъкоплатец, за бюджета на държавата, но такава оптимизация ще се наложи да се направи.“

Малко повече се всява паника във връзка с кадровия потенциал на МВР, отбеляза още Бойко Рашков, визирайки броя на служителите в пенсионна възраст.

„Има желаещи да постъпят в МВР. Крачка назад от тези по-възрастни служители, с оглед даване на възможност на младите хора, ще бъде нещо много положително.“

Да момента сме отделили за тази година да се освободят около 350 души, не повече, уточни министърът във връзка с намаляването на администрацията във ведомството. До момента със синдикатите сериозни противоречия няма.