От мрежата

Началници от енергетиката се самовъзнаградили с по над 300 000 лв.

  21.01.2022 17:51  
Началници от енергетиката се самовъзнаградили с по над 300 000 лв.

Много малко хора знаят какво е това ЕСО (Електроенергиен системен оператор). Зад това сложно наименование се крие институцията, която управлява либерализирания пазар и преноса на ток  за България и чужбина. ЕСО образува и микса, т.е. разпределя от къде по колко ток да се взима. Колко от АЕЦ Козлодуй, от ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ. Колко от частните централи и от държавните. На практиката от ЕСО зависи каква ще е  цената на тока, която плащат домакинствата и бизнеса. Това е самостоятелно търговско дружество под шапката на Министерство на енергетиката, където служителите получават огромни заплати. 

Наскоро стана скандал с фирмата след като излезе информация, че в разгара на кризата с цената на тока там са раздадени и 7 000 000 лева бонуси. Но това не е единственият случай, който буди съмнение как в държавното търговско дружество ЕСО се раздават възнаграждения. Ето един фрапантен случай за дадени и получени по над 300 000 лв. от двама  началници в ЕСО. Единият е Иван Василев Йотов, бивш изпълнителен  директор и Кирил Стефанов Иванов, бивш ръководител на Правна дирекция. Заключение на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) с изх. номер ДИД1- СФ-272019 от 4.2.2020 г. установява, че двамата - Иван Йотов и Кирил Иванов, са виновни за нанесени щети на дружеството чрез изплатени незаконни възнаграждения, съответно 345 000 лв. на Йотов и 301 000 лв. на Иванов. Това показва документа от проверката, с който ABCnews разполага.

Средствата са отпуснати в периода 1.1.2016 - 31.1.2018 г.

Особено интересен е случаят с шефа на правна дирекция Кирил Иванов. Според доклада на АДФИ той се е обогатил неправомерно, като е получил без правно основание, сумата от 307 000 лева за юристконсулско възнаграждение. Всъщност Иванов се е самовъзнаградил с този огромен хонорар. Изводът на АДФИ е, че той много добре е знаел, че сумата не му се полага. Заключението на АДФИ е, че Иван Йотов е нанесъл щети на ЕСО за 345 000 лв., а Кирил Иванов за 307 000 лв. И те двамата трябва да възстановят щетите, като върнат сумите.

За тези нарушения срещу Иван Йотов и Кирил Иванов е подаден сигнал в Прокуратурата. На 4 август 2020 г. е  образувано досъдебно производство по член 219 и чл. 220 от НК. Наказанието за умишлено нанесени щети според тези текстове е от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Проведени са следствени действия, но много странно е, че все още няма обвинителен акт. И нещо друго прави сериозно впечатление. Въпреки заключението на АДФИ за нанесените щети от Иван Йотов и Кирил Иванов, от ЕСО не са  предявили граждански иск в качеството си на ощетено юридическо лице, който в този случай е задължителен. Следва изводът, че досъдебното производство и търсенето на парите умишлено се бавят, може би с цел изтичане на погасителната давност.

Според АДФИ в случая има и явен конфликт на интереси. Разпоредбите на чл.52 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество въвежда легална дефиниция за конфликт на интереси. Такъв възниква, когато лица заемащи висши публични длъжности, какъвто е случаят с Иван Йотов и Кирил Иванов, имат частен интерес, който влияе върху упражняване на служебните им задължения. Така, че задължение на КПКОНПИ е да блокира имущества на двамата в размера на нанесените щети съответно 335 000 и 307 000 лв. и недопусне отново да заемат висши публични постове  до приключване на делата срещу тях.

От ABCnews очакваме коментар от ЕСО по случая.
Непрекъснато излизат скандални разкрития за раздадени огромни бонуси от държавни учреждения. Последните са от НАП за 32 милиона лева и от ЕСО за 7 милиона лв. И всички тези безобразия са на фона на тоталното обедняване на населението. Непосилни сметки за ток и газ и оскъдните пенсии и заплати. Затова чиновници, които незаконно са се облагодетелствали на гърба на мизерстващия народ трябва да си получат заслуженото наказание, коментираха представители на потребителски организации.
Екип на ABCnews


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати