Бизнес Новини

Експерти: 9% ДДС за храните, за да спре скокът на цените

  24.01.2022 17:55  
Експерти: 9% ДДС за храните, за да спре скокът на цените

"Искаме ДДС за храните да падне на 9%, което би довело до спиране на нарастването на цените на хранителните продукти. България е една от трите държави в ЕС, която няма намалена ставка. В другите страни тя е 5-9%", заяви Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" в студиото на "България сутрин".

Последните данни на Националния статистически институт показват, че за година средно цените са се повишили със 7,8%. А от началото на настоящата година храните са поскъпнали с над 3,30 на сто. От браншовите организации настояват ДДС за храните да бъде намален, пише dnes.bg.

Иванова подчерта, че цените на продуктите за традиционната българска баница са скочили с 20-30%. А хората с по-ниски доходи вече отделят около 70% от бюджета си за храна.

"Важно е ставката да стане 9% за всички храни и напитки, без алкохол. Ако се направи само за определен брой продукти, това ще даде възможност за допълнително изкривяване в сектора. В законопроекта, който сега се обсъжда в НС, няма заложен текст за намаляване на ДДС за храните. От Министерството на земеделието поддържат нашата идея, но времето минава и резултат няма", подчерта Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея по-ниската ставка ще изсветли сивия сектор.

"Има над 30% сив сектор, който ще бъде изсветлен. Видяхме този ефект в туристическия сектор - нямаше рязко спадане на приходите от ДДС. Това е ефектът на изсветляването в туризма - с по-ниската ставка и с мярката 60/40. Подобна мярка в сектор храни няма да намали приходите в бюджета", убедена е Иванова.

Тя подчерта, че разликата в ДДС в европейските страни води до различните цени.

"Ако себестойността на нещо е 8 лв., с покачването на горивата и електричеството с 25% този продукт в Германия ще струва 10,50, а тук 12 лв.", даде пример събеседникът.

Яна Иванова не прогнозира дали ще продължи поскъпването на храните.

"Покачването на цените зависи от количество електроенергия и газ, които се използват, какви транспортни разходи има фирмата. Също и от цените на суровини като захар, царевица. Транспортните разходи за един контейнер за 2 години нараснаха 10 пъти", подчерта Иванова.

По думите ѝ качеството на храните у нас е високо, ако се произвеждат на светло. Тя уточни също, че много производители, които са на ток и газ, са на ръба на фалита с последните сметки за декември.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати