Светът

Апарат на НАСА оцеля в марсианска прашна буря

  25.01.2022 15:21  
Апарат на НАСА оцеля в марсианска прашна буря

Космическият апарат "ИнСайт" (InSight) на НАСА успешно възстанови функциите си, след като оцеля в силна прашна буря на Марс, съобщиха от екипа на мисията, цитирани от сайта Space.

Захранваният със слънчева светлина апарат влиза в безопасен режим по време на регионална прашна буря на 7 януари тази година.

В безопасен режим космическият кораб спира всички свои функции освен основните, за да пести енергия.

Екипът на мисията възстанови връзката си с InSight на 10 януари, като установи, че мощността му е стабилна и макар и ниска, е малко вероятно да изтощи батериите му. Сега той се завръща към "нормалната си дейност", въпреки че научните изследвания, за които е програмиран, ще започнат едва когато получи достатъчно мощност.

НАСА очакваше "ИнСайт" да е в безопасен режим само седмица. Ниските нива на енергия обаче, може да се окажат проблем за научната дейност на апарата и през следващите месеци.

Настоящата прашна буря беше засечена за първи път от камерата Mars Color Imager (MARCI) на борда на "Марс Риконъсънс Орбитър" (Mars Reconnaissance Orbiter) на НАСА, която създава ежедневни цветни карти на цялата планета. Тези карти позволяват на учените да наблюдават прашните бури и могат да служат като система за ранно предупреждение за космически кораби на повърхността на Марс. Екипът на InSight получи данни, показващи, че регионалната буря намалява.

"ИнСайт" е на Марс от 2018 г. Апаратът вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели. Миналата година инженерите успяха да почистят единия от тях с роботизираната ръка, но с намаляването на енергията тази процедура става по-трудна.

Прахът, който се трупа по панелите на апарата може да сложи край на мисията тази година.

Изтощените батерии бяха причината за края на марсохода "Опъртюнити" (Opportunity) на НАСА по време на епична серия от прашни бури, които покриха Червената планета през 2018 г.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда.

"ИнСайт" направи множество невероятни снимки и открития. През април 2019 г. апаратът регистрира за първи път трус на Червената планета.