Анализи

Може ли да се влезе в парламента без сертификат или тест

  26.01.2022 12:06  
Може ли да се влезе в парламента без сертификат или тест

Днес е първото пленарно заседание, на което депутатите трябваше да влязат по новите правила - със зелен сертификат или с отрицателен тест за Covid.

Част от народните представители обаче не се съобразиха с изискванията и се възползваха от правото си да не могат да бъдат спирани от НСО.

Депутатите от „Възраждане“ и депутати от „Има такъв народ“ влязоха в НС само с картата си за народни представители, без да покажат зелен сертификат или резултат от отрицателен тест.

За останалите присъстващи в сградата на парламента правилата важаха. Под 30 души се възползваха от възможността да се тестват в мобилната лаборатория, разположена до официалния вход на НС.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни защо е избрал да влезе, пренебрегвайки изискванията:

„Показах документа, който ми е даден от българските избиратели – пропускът ми като народен представител. Това е нещо, което нарушава правата на милиони българи и аз не искам с нищо да съм по-различен от тях. Призовавам ги както ние народните представители, така и те да не изпълняват тези антиконституционни решения, които насаждат дискриминация и разделение в обществото.  

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отново отказа да отговаря на въпросите на медиите, а съпартиецът му Пламен Николов, който бе номиниран  за премиер в предишния парламент, предпочете да обясни само за себе си.

„Сертифициран с преболедуване“.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова от ГЕРБ критикува колегите си, отказали да се съобразят с новите правила:

„Това е тяхна лична позиция. Аз мисля, че правилата така или иначе  трябва да спазваме всички иначе няма никакъв смисъл да ги измисляме“.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати