Коментари

Янев: През април ще решим дали да закупим още 8 изтребителя F-16

  26.01.2022 12:41  
Янев: През април ще решим дали да закупим още 8 изтребителя F-16

През изминалата година е направено запитване към САЩ за доставка на нови 8 изтребителя. През април този отговор ще дойде. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред БНТ.

Ще бъде преценено дали да се направи предложение към Народното събрание за закупуването, добави той.

Според министъра цената на втория пакет може да бъде по-голяма или по-ниска в зависимост от това какво оборудване ще има самолетът.

"Приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски", изтъкна министърът на отбраната. Предвижда се увеличение на заплатите на военнослужещите, но все още не е ясно с колко.

Янев заяви, че приоритет за министерството са хората в армията, работната им среда и оборудването, смисловото превъоръжаване и изграждането на способности.

"България системно не изпълнява ангажименти по общата отбрана на НАТО, които е поемала през годините и сега предстои анализ как да бъде прекратена тази практика", допълни той.

Стефан Янев ще предложи многогодишна инвестиционна програма за модернизация на Българската армия, "защото едногодишната рамка на бюджета не работи при закупуването на ново въоръжение".