Новини Светът

Русия прехвърли в Беларус изтребители Су-35С от Далечния Изток

  27.01.2022 12:20  
Русия прехвърли в Беларус изтребители Су-35С от Далечния Изток

Многоцелеви изтребители Су-35С, които ще участват в проверката на силите за реагиране на Съюзната държава, са завършили пребазирането си в Беларус. Това съобщиха пред журналисти в руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

„Многоцелеви изтребители Су-35С от Източния военен окръг, участващи в проверката на силите за реагиране на Съюзната държава, завършиха пребазирането о си на беларуски летища“, отбелязаха от военното ведомство.

Екипажите са преодолели около 8 хиляди километра от летище в Хабаровския край. Те извършиха две междинни кацания на летищата на Централния военен окръг. Маршрутите на полетите на многофункционалните изтребители бяха внимателно разработени от авиационни навигатори и отчитаха възможността за максимален полет нон-стоп на самолетите, както и метеорологичните условия по целия маршрут“, добавят от министерството.

Сега екипажите ще трябва да се запознаят с маршрутите на полетите във въздушното пространство на Беларус, след което ще поемат бойно дежурство като част от проверката на функционирането на единната система за противовъздушна отбрана на Съюзната държава.

Както съобщиха по-рано в Министерството на отбраната, проверката на силите за реагиране ще се проведе на два етапа. На първия етап до 9 февруари ще бъде извършено възможно най-скоро преразпределението и създаването на групировки войски на територията на Беларус, ще бъде организирана охраната и отбраната на важни държавни и военни съоръжения, охраната на държавната граница и въздушното пространство. Ще се проведе и проверка на готовността и способността на дежурните сили и средства за ПВО да изпълняват задачи за прикриване на важни обекти на територията на републиката.

По време на втория етап на проверката, от 10 до 20 февруари, ще се проведе съвместно учение „Съюзническа решимост – 2022“, в рамките на което се разглеждат въпроси за преичане и отразяване на външна агресия, както и противодействие на тероризма и защита на интересите на Съюзната държава. Според Министерството на отбраната по време на ученията ще бъдат предприети мерки за засилване на охраната на държавната граница за предотвратяване на проникването на въоръжени групировки бойци, за блокиране на каналите за доставка на оръжие и боеприпаси, както и за претърсване, блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи на условния противник. Практическите действия на войските ще се проведат на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брестки и Осиповичски и летищата Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулищи.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати