Реакция

Гешев: Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили

  27.01.2022 12:56  
Гешев: Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили

Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили, а постигнатият напредък в тази сфера се заличава. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Брюксел. Според обвинител номер 1 е нужен и по-сериозен диалог с европейските институции. 

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че в последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни той. 

Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане на престъпността от началото на 90-те години. 

"Освен корупцията, се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени", каза обвинител номер 1. 

По думите му се констатират нарушения на закона, липсвало и информиране на Прокуратурата за нарушения на лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

"Притеснени сме и споделихме това пред евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим, е срещу престъпността", каза още той. 

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, категоричен е главният прокурор. 

"Имаме желание за участие в реформата. Но тя не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 г. насам. Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. В 10% от делата участва Прокуратурата. 96 % от тях са с осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху Прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев. 

Той добави, че решението на КС е много ясно - главният прокурор може да бъде разследван. 

"Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на Прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари. Отчетността не е проблем на Прокуратурата и на главния прокурор, а на законодателя. Ние изпълняваме законите", каза още той. 

Във връзка с липсата на съдебна реформа у нас и евентуалното отражение върху мониторинга върху страната ни Гешев уточни: "Това е поредната фалшива новина с цел сриване на доверието в Прокуратурата. Истината е, че едно от служебните правителства е поискало в Плана за възстановяване да се включи съдебната власт. Бележките не касаят Прокуратурата. След това искането на българските власти се представя като изискване на Брюксел. Това е класически начин за постигане на политически цели, който влияе на независимостта на съдебната власт". 

Посещението на Гешев в Брюксел е свързано и с изслушване пред групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент.