Коментари

Цветлин Йовчев: Има риск конфликтът НАТО - Русия да прерасне в глобален

  27.01.2022 16:35  
Цветлин Йовчев: Има риск конфликтът НАТО - Русия да прерасне в глобален

"И двете страни декларират намеренията си да намерят посока за мирно решаване на конфликта. Много от исканията на Русия касаят суверенитета на трети страни, а е недопустимо да има намеса в него. Очаквано тези искания бяха отхвърлени от САЩ и НАТО, защото са неприемливи".

Това коментира пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по сигурност, бивш директор на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи.

Според него германското правителство дава сигнали, че не е склонно да се върви към тежки санкции за Русия, и Германия ще е спирачка на въвличането на страните от ЕС и на НАТО в по-остри или във военни действия.

"Много е трудно да се прогнозира как ще се развие този конфликт. Тук е мястото на институциите в България да работят по изясняване на тези сценарии, по дефиниране на ясни критерии, по ефективно наблюдение на процесите, за да може държавата да реагира... Има реална заплаха от военни действия. Този конфликт има опасност да прерасне в глобален... Една провокация може да запали искрата и конфликтът да се развие в неправилна посока", коментира Йовчев.

Той заяви, че посочената от Министерския съвет декларация за позицията на България е добра, но трябва да бъдат изяснени възможните сценарии и да се види кой е най-рисковият за страната ни.

"Има риск за националната ни сигурност. Има потенциал да се появи проблем с газовите доставки. Това може да рефлектира и върху други сфери - икономика, социална сфера. Но при превръщане на конфликта в глобален, рисковете за България ще бъдат разнопосочни, включително и директна военна заплаха за България... Трябва да извадим емоцията от политиката. В решенията, които се вземат, трябва да бъде зачеркнат популизмът. В една подобна кризисна ситуация трябва да има лидерство и то да е в посока вземане на правилни решения и провеждане на тежки политики".