Светът

Германия работи върху силен пакет от санкции срещу Русия ако нападне Украйна

  27.01.2022 17:43  
Германия работи върху силен пакет от санкции срещу Русия ако нападне Украйна

Германският външен министър Аналена Бербок заяви в четвъртък, че газопроводът "Северен поток 2" може да бъде включен в списъка със санкции, които ще бъдат наложени на Русия, ако тя нахлуе в Украйна, предаде БНР.

Тя потвърди, че правителството работи върху "силен пакет от санкции", който ще включва за пръв път и газопровода. По-рано през януари немският канцлер Олаф Шолц предупреди, че Германия може да спре проекта при евентуална руска инвазия в Украйна. Анелена Бербок повтори, че Германия няма да изпраща оръжия в Украйна, заявявайки, че това ще се отрази негативно на дипломатическата линия, която в момента Западът следва с Русия. Тя подчерта, че "крайъгълните камъни на европейския мирен ред не подлежат на преговори".

Снощи и говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да се придвижи напред, ако Русия нахлуе в Украйна. "Искам да бъда много ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, "Северен поток 2" няма да продължи напред“, каза Прайс пред Националното обществено радио на САЩ (NPR). "Няма да навлизам в подробностите. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че проектът няма да продължи напред".

Най-противоречивият енергиен проект в Европа - "Северен поток 2", е предназначен да удвои количеството газ, който тече от Русия директно към Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки традиционната транзитна държава Украйна. "Северен поток 2" намира съпротива в рамките на Европейския съюз, от страна на Съединените щати, както и от Украйна на основание, че увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия и чрез него се премахват транзитните такси за Украйна по време на едно по-широко противопоставяне на Москва със Запада.