Светът

В редица държави в Европа отпадат Covid рестрикции

  27.01.2022 19:21  
В редица държави в Европа отпадат Covid рестрикции

Европейската агенция по лекарствата одобри таблетката на "Пфайзер" за лечение на Covid-19 при възрастни в риск от тежко протичане на болестта. Някои европейски страни вече са поръчали дози от хапчетата - сред тях са Германия, Италия и Белгия.

Рекорди на новозаразени бяха регистрирани днес в Германия, Австрия, Чехия , Полша, Украйна и Русия.

Бустерните дози на Covid ваксината могат да намалят хоспитализациите с между половин милион и 800 хиляди в Европа, се казва в становище на агенцията за обществено здраве на Евросъюза.

"Въпреки че в някои държави членки пикът на инфекцията изглежда беше достигнат наскоро, пандемията не е свършила", предупреди европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис.

Междувременно някои държави премахват ограниченията.

В Англия от днес не се изисква носене на маска в затворени помещения, а Covid сертификатите са задължителни единствено в нощните клубове и за масови събития като футболни мачове.

Англия преминава на "План А", който предвижда съжителстване с болестта, която вероятно няма да бъде изкоренена.

От 1 февруари падат и последните ограничения в Дания. Там са ваксинирани 82 на сто от гражданите.

Също от 1 февруари Италия ще облекчи ограниченията за влизащите на територията й от страните от Европейския съюз - те ще трябва да покажат доказателства за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване, а карантинирането ще отпадне.

А зад Океана американското правителство официално оттегли изискването  работниците в големите компании да се ваксинират или да  бъдат тествани редовно за Covid-19.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати