Бизнес

NFT токените стават все по-популярни

  28.01.2022 10:51  
NFT токените стават все по-популярни

Незаменими токени (Non-fungible tokens) или накратко NFT са поредният феномен от света на криптовалутите, който привлича все повече погледи, както на инвеститорите, така и на по-широката аудитория. Това заяви Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания "E-CARD", която е в топ 50 в Европа. След като през миналата година аукционната къща Christie's продаде първото в света NFT произведение на изкуството, представляващо колаж от дигитални изображения, за внушителната сума от 69.3 млн. долара, NFT иновацията започна да привлича все повече погледи.
 
Но какво е NFT?
 
Най-общо казано NFT трансформира дигитални произведения на изкуството и други неща, като видеа или изображения, в единствен по рода си, уникален актив, който може лесно да се търгува чрез блокчейн системата.
Въпреки, че това звучи не толкова просто за разбиране, иновацията носи сериозни приходи за много артисти, музиканти, инфлуенсъри и разбира се инвеститори, които влагат сериозни суми за да притежават NFT версия на дигитално изображение, каза Димитър Ганев.
Така например, първата публикация на Джак Дорси в Twiter бе продадена за 2.9 млн. долара. Видеоклип, показващ забивка на баскетболната звезда Леброн Джеймс бе продаден за над 200000 долара, а NFT версията на популярно GIF изображение на летяща котка от преди 10 години пък бе продадено за 600 000 долара.
Незаменимите токени обаче не са точно нова технология. CryptoKitties, дигитална игра на крипто платформата на Ethereum, позволяваща на потребителите да придобиват и продават виртуални котки, които са уникални и записани на блокчейн системата на криптовалутата, се води за един от оригиналните примери за NFT технология, обясни Ганев.
 
Защо NFT станаха толкова популярни?
 
„Част от този интерес идва от хора, които се наслаждават да подкрепят работата на независими творци чрез купуване на работата им“, казва Майк Щайб, изпълнителен директор на Artsy. “Други са заинтригувани от идеята да вземат дигитален актив, който никой не може да копира или да твърди, че има притежание над него. Ценовите рекорди при NFT изглеждат движени до голяма степен от нови крипто милионери и милиардери, които искат да диверсифицират биткойн притежанията си.“, казва той. Ето всичко, което трябва да знаете:
 
Какво точно е NFT?
 
Незаменимите токени или NFT са части от дигитално съдържание, което е свързано към блокчейн система – технологията, която стои зад виртуалните валути като биткойн и Ethereum, обясни Димитър Ганев от "E-CARD". За разлика от NFT, 
криптовалутите са заменими, което означава, че те могат да се заменят или обменят с други виртуални валути на същата стойност, точно както традиционните хартиени пари.
От друга страна незаменимите токени представляват уникален и незаменим актив, което означава, че няма два еднакви незаменими токена. Всеки е единствен по рода си и има собствена стойност.

Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати