Анализи

Кирил Петков: Не игнорираме българската позиция в разговорите със Скопие

  28.01.2022 11:38  
Кирил Петков: Не игнорираме българската позиция в разговорите със Скопие

Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна Македония, от тези осем дни четири прекара с българското правителство. Това само по себе си показва желание да се свърши работа. Това заяви днес премиерът Кирил Петков на изслушването си пред депутатите за контактите със Скопие

„Другото, което бих казал със задоволство, е, че министрите, които дойдоха с делегацията на РСМ бяха наистина голям брой и за един ден имахме огромни напредъци по много от сферите“, каза още Петков.

„Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови за нас сектори – земеделие, малки и средни предприятия и точно този Коридор 8 – железницата да започне една сериозна работа по него, защото наистина вече Коридор 8 изпадна от листите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще се случи със съвместна работа“, изтъкна премиерът.

Не игнорираме или слагаме по-нисък приоритет на българската позиция, даже напротив, подчерта Петков и изрично допълни, че в срещите е говорено за правата на българите в Северна Македония:

„Ковачевски каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите от РСМ в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но за първи път го обяви“.

За две седмици България и Република Северна Македония постигнаха сериозен напредък, а срещите между двамата премиери са  изключително успешни, отчете още пред депутатите министър-председателят:

„Тази нова енергия на конструктивен диалог би трябвало да донесе много  по-добри резултати от това, което имахме до този момент. Така, че за две седмици да говорим за четири плюс едно вместо 5 с 1, премиерът на РСМ  да сподели, че е готов да вкара българите в тяхната конституция, без да бъде категоричен с времето, но го декларира пред медиите. Да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица, аз мисля, че това е добре свършена работа за последните две седмици“.

Петков също така увери, че конструктивният диалог между двете държави ще продължи.

И подчерта, че има гаранции, че българите ще станат равноправни, като албанците:

„Между другото има напредък в историческата комисия. Жалко, че не е било абсолютно официално приет до край, но ще го използваме този напредък и ще трябва да го официализираме. И крайната цел каква е на България? Това също е много важно да се каже и това е българският интерес - да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите в Северна Македония да са защитени“.

Петков обяви също така, че България и Република Северна  Македония подготвят на 4 февруари съвместно честване за 150 години от рождението на Гоце Делчев.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати