Коментари

Стефан Янев: В България има 206 американски военни

  28.01.2022 14:52  
Стефан Янев:  В България има 206 американски военни

В България има 206 американски военни. Това обяви военният министър Стефан Янев по време на парламентарния контрол. Според споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от май 2006 г. в страната могат да присъстват не повече от 2500 цивилни и униформени американски военнослужещи и тази численост дори не е доближавана през всички години, заяви още той в отговор на въпрос на депутат от "Възраждане".

Само преди седмица САЩ и България започнаха 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Именно там са и въпросните 206 американски военни. Те са за съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. При нея има предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника. В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери, разказаха преди дни от МО.

Сега Янев обясни, че съоръженията за съвместна подготовка с военни от САЩ са общо четири.  Две от тях са авиобазите “Граф Игнатиево” и “Безмер”. Другото е базата в Ново село. В списъка на тези съоръжения според българо-американското споразумение е и складова база в Айтос, но до момента тя не е използвана, каза военния министър.

"Говорим за съвместни бази по международен договор. В него е предвиден механизмът, по който да се уреждат финансовите отношения", обяви още Янев на нов въпрос от "Възраждане", свързан този път със заплащането на съвместните съоръжения.  Военният министър обясни, че например в Ново село американците са вложили за инфраструктура - пътища, мишенни полета, полигони и т.н. По отношение на тези сгради, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се плащат от САЩ там, където използват съоръженията, добави той.

Според Янев споразумението със САЩ е българската армия и тренираността й, и от тази гледна точка той не би подкрепил прекратяване на договора.

В отговор на въпрос от ГЕРБ, Янев посочи още, че в средата на годината трябва да започне ремонтът на пистата на авиобаза „Граф Игнатиево“. Инфраструктурата трябва да бъде готова за приемането на новите самолети Ф-16. За ремонта в проекта за бюджет за тази година са отделени 180 милиона лева.

Янев увери, че няма да допусне забавяне на ремонта на пистата.

„За да избегнем това бъдещо забавяне, следващата седмица съм свикал Съвет по отбрана, да видим, че всички необходими анализи, предварителна информация и изисквания, които трябва да изпълним, ги имаме, за да не се получи това забавяне, което ще бъде много неприятно и ще се отрази на функционирането на авиобазата.“

Преди дни министър Янев каза, че се очаква забавяне с месеци за доставката на първите самолети Ф-16. Предвидено беше това да се случи догодина.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати