Светът

Лавров: Няма да има война, доколкото това зависи от нас

  28.01.2022 16:47  
Лавров: Няма да има война, доколкото това зависи от нас

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в петък, че Москва няма да започне война в Украйна, но и че няма да позволи на Запада да потъпква интересите ѝ в областта на сигурността. Това предаде Асошиейтед Прес.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън предупреди украинския си колега Володимир Зеленски, че съществува "голяма вероятност" Русия да предприеме военни действия срещу съседката си през февруари.

"Няма да има война, доколкото това зависи от Руската федерация, ние не искаме война. Но няма да позволим нашите интереси да бъдат грубо потъпквани и пренебрегвани", каза Лавров в интервю на живо за руски радиостанции.

През последните седмици САЩ и съюзниците им от НАТО наблюдават с тревога струпването на над 100 000 руски войници край Украйна, опасявайки се, че Москва се готви да атакува. Русия многократно отрече да има такива планове, но поиска от НАТО да обещае, че Украйна никога няма да бъде допусната в Алианса и че той ще свие разполагането на войски и военно оборудване в Източна Европа.

САЩ и НАТО официално отхвърлиха тези искания през седмицата. Вашингтон все пак очерта областите, в които са възможни дискусии, давайки надежда, че може да се избегне войната.

Официалният отговор на Русия на предложенията ще бъде даден от президента Владимир Путин, но Кремъл заяви, че има "малко основания за оптимизъм". Лавров потвърди това мрачно твърдение в петък.

"Докато те казват, че няма да променят позициите си, ние няма да променим нашите. Не виждам място за компромис тук", посочи той.

Лавров отбеляза, че САЩ са предложили двете страни да разговарят за ограничения на разполагането на ракети със среден обсег, ограничения на военните учения и правила за предотвратяване на инциденти между военни кораби и самолети. По думите му Русия е предложила да се обсъдят тези въпроси още преди години, но Вашингтон и съюзниците му така и не са ги повдигали досега.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати