Новини Светът

ЕС ще преговаря с Азербайджан за доставки на газ

  28.01.2022 18:25  
ЕС ще преговаря с Азербайджан за доставки на газ

Европейският съюз ще проведе следващата седмица преговори с Азербайджан, за да обсъди възможностите за увеличаване на доставките на газ за Европа през Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), съобщи днес британският вестник „Financial Times“.

Според източник на изданието,следващата седмица еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Баку, където ще се срещне с министъра на енергетиката Пярвиз Шахбазов и с министъра на екологията и природните ресурси Мухтар Бабаев.

„Очакваме преговорите да бъдат посветени на ролята на Азербайджан при диверсификацията на доставките на газ за Европа“, съобщи източникът. Това включва възможността за увеличаване на доставките на газ през ТАП за Европа. Капацитетът на ТАП в момента е около 10 млрд. куб. м на година, а Азербайджан е стабилен и надежден доставчик за ЕС.

Изданието посочва, че разговорите относно възможността за увеличаване на доставките на азербайджански газ за Европа се активизира на фона на напрежението между ЕС и Русия заради ситуацията в Украйна. Редица западни медии съобщиха по-рано, че в случай на нахлуване на Русия в Украйна ЕС е готов да въведе строги санкции срещу Москва, които може да включат и отказ от „Северен поток-2“.

При такъв сценарий в Брюксел допускат, че Русия може като ответна мярка да съкрати доставките на газ за Европа, което застрашава Стария континент с енергийна криза. За да предотврати възможна критична ситуация, ЕС води преговори с алтернативни доставчици на гориво, включително с Катар, за увеличаване на количествата закупуван от тях газ.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати