Спорт

Бербатов: Решението за чужденците е пагубно за българските таланти

  18.02.2022 16:04  
Бербатов: Решението за чужденците е пагубно за българските таланти

В момента се спира пътят и развитието на младите футболисти. Това заяви във видео обръщение към клубовете от Шумен кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов. Бившият национал продължава с обиколката си из страната, след като вече посети Русе, Разград и Силистра. 

Бербатов бе категоричен, че решението на Изпълкома на централата за неограничената бройка на чужденците извън Европейския съюз в родните клубове спира пътят и развитието на младите футболисти.

Пълен текст на изявлението на Бербатов:

„Здравейте, приятели

Искам да се обърна към всички футболни клубове и цялата футболна общественост, докато съм на стадиона на Шумен, част от нашата обиколка из страната за втори път. Както виждате, стадионът – сами можете да прецените в какво състояние се намира. Състояние, в което се намира и целият български футбол от много-много време насам. Състояние, което става още по-лошо и след вчерашното решение – а именно бройката на чужденците извън ЕС да е неограничена. Всеки, който ме е чул по време на срещите, знае на какво мнение сме аз и екипът ми. Бройката на чужденците извън ЕС да е само трима човека по време на мач да играят. Това решение всички много добре знаете е пагубно за развитието на нашите млади български футболисти“.

„Решение, което е взето след допитване до всички български клубове – обаче, Септември София излиза и казва, че никой не се е допитал до тях, Славия казва абсолютно същото. Сигурен съм, че има и други клубове, призовавам да го направят, защото търсим прозрачност в управлението и взимането на решения в българския футбол. Професионалната футболна лига казва, че това е инициатива на Българския футболен съюз, Българският футболен съюз казва обратното – някой пак лъже, пак се бяга от отговорност. Знаем, че това отново е станало задкулисно, както и последният таен Изпълком. Какво всъщност казва Българският футболен съюз на младите български футболисти? Казва им „Не си губете времето, няма смисъл, не тренирайте, няма да развиваме българския футбол, ние ще разчитаме на други хора, те са по-добри от вас, вие не ставате“. После се чудим защо подрастващото поколение спира с футбола – ето заради такива решения“.

„Аз също съм бил чужденец в друга държава, да играя, да тренирам, но това са други пазари – ние сме друга страна, друг пазар, с малко и слабо първенство. Тук няма как да дойдат Меси, Неймар, Мбапе...В момента се спира пътят и развитието на младите футболисти – това е нещо, което всички знаете. Има едно решение – другото е следното, този Изпълком, който се състоя, решенията, които са взети, са нелегитимни – решенията са невалидни заради късното изпращане на покани, което е против Устава. Просто реших, че е редно да взема отношение по темата".