От мрежата Светът

Руски творци: Противопоставяме се на тази война, която се води от наше име

  02.03.2022 09:13  
Руски творци: Противопоставяме се на тази война, която се води от наше име

Ние, художници, куратори, архитекти, критици, историци на изкуството, артмениджъри - представители на културата и изкуството на Руската федерация - инициирахме и подписахме това отворено писмо, което считаме за недостатъчно, но необходимо действие по пътя към мира между Русия и Украйна.
На 24 февруари 2022 г. Руската федерация започна внезапна, агресивна и открита военна офанзива в цяла Украйна. Причината за това е "защита на жителите на ДНР и ЛНР", докато военните действия се провеждат в цяла Украйна и в големите й градове: Киев, Лвов, Харков, Одеса и др. Сред жителите на тези градове има голям брой наши роднини, приятели, познати и колеги.
Настояваме тази война с Украйна, суверенна и независима държава, която продължава от 2014 г., да бъде спряна и да започнат преговори с нея на уважителна и равнопоставена основа.
Войната в Украйна е ужасна трагедия както за украинците, така и за руснаците. Това води до огромни човешки загуби, застрашава икономиката и сигурността и ще доведе страната ни до пълна международна изолация. В същото време е абсолютно безсмислено - всяко налагане на мира чрез насилие е абсурдно.
Претекстът, под който се проведе разгръщането на "специалната операция", е изцяло измислен от представители на руските власти и ние се противопоставяме на тази война, която се води от наше име.
Сега, на първо място, ние сме загрижени за съдбата на украинците, техния живот и безопасност!
От името на професионалната общност обаче, е важно и за нас да кажем, че по-нататъшната ескалация на войната ще доведе до непоправими последици за работниците в изкуството и културата. Това ще отнеме последните ни възможности да работим пълноценно, да говорим, да създаваме проекти, да популяризираме и развиваме културата и да отнеме бъдещето.
Всичко, което е направено в културата през последните 30 години, сега е изложено на риск: всички международни връзки ще бъдат прекъснати, културните частни или държавни институции ще бъдат замразени, партньорствата с други държави ще бъдат прекратени. Всичко това ще унищожи и без това крехката икономика на руската култура и значително ще намали нейното значение, както за руското общество, така и за международната общност като цяло. В такива условия ще бъде почти невъзможно да се занимаваш с култура и изкуство.
Ние, художници, куратори, архитекти, критици, изкуствоведи, арт мениджъри - представители на културата и изкуството на Руската федерация - изразяваме абсолютната си солидарност с народа на Украйна и казваме категорично "НЕ НА ВОЙНАТА!". Настояваме за незабавно прекратяване на всички военни действия, изтеглянето на руските войски от територията на Украйна и провеждането на мирни преговори./ dnevnik.bg