Новини От мрежата

Ивайло Мирчев: Броят на бежанците от Украйна в страната бързо ще мине 100 хиляди

  04.03.2022 15:17  
Ивайло Мирчев: Броят на бежанците от Украйна в страната бързо ще мине 100 хиляди

Над 100 000 се очаква да достигне броят на избягалите от войната в Украйна в България. С отварянето на хуманитарните коридори за евакуация, за които се договориха Русия и Украйна, потърсилите убежище в страната ни ще се увеличат драстично", прогнозира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, който се срещна с хотелиери от Балчик, настанили безвъзмездно над 300 бежанци, съобщават от БНР.

Безпрецедентното приемане на Директивата за временна закрила от страните членки на ЕС, ще улесни възможностите на украинските граждани за достъп до работа и медицински услуги, уточни председателят на Комисията в НС по политиките за българите в чужбина Антоанета Цонева, която също присъства на срещата.

"България на този етап не е готова за бежанската вълна, но с изслушването на проблемите на хотелиерите в Балчик, настанили стотици бежанци, ще изгради система за тяхното адекватно посрещане и установяване", заяви Ивайло Мирчев:

"На нас като държава не е позволено да правим грешки. Ние трябва да намерим механизъм, по който те да бъдат интегрирани и да се чувстват добре в България. Това, което е сигурно, е, че много бързо ще минат над 100 000".

До дни се очаква да се задейства и Директивата за временна закрила, заяви председателят на Комисията в НС за българите в чужбина Антоанета Цонева:

"Хората ще получат пряк достъп до пазара на труда, до образователни, до здравни институции по един много бърз и облекчен начин".