Светът

Путин готов да обсъди неутралния статут на Украйна в преговори

  16.03.2022 18:17  
Путин готов да обсъди неутралния статут на Украйна в преговори

Руският президент Владимир Путин заяви готовността на Москва да обсъди неутралния статут на Украйна в преговори, насочени към прекратяване на военните действия там. Независимо от това така наречената "специална операция" върви по план и Русия ще постигне целите си, допълни той, съобщават Ройтерс и Франс прес.

"Нямахме друга възможност за да гарантираме сигурността си освен тази специална операция", каза Путин на съвещание с ръководителите на субектите на Руската федерация.

"Икономическият блицкриг на Запада срещу Русия се провали".

Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание с членовете на правителството и ръководителите на регионите. Той изрази увереност, че руската икономика разполага с всички необходими ресурси, за да реши дългосрочните си задачи.

Заседанието, посветено на социално-икономическата подкрепа за руските региони беше предавано пряко в ефира на държавната телевизия и започна с 40-минутна реч на Владимир Путин. В нея президентът обвини Запада в опит да разруши Русия:

"Колективният Запад се опитва да раздели нашето общество, спекулирайки с военните загуби и със социално-икономическите последици от санкциите. Да провокира гражданско противопоставяне в Русия. Като използва петата си колона се стреми към постигането на целта си. А целта е разрушаването на Русия".

Президентът Путин заяви, че със сигурност ще има опити за засилване на натиска над Русия. В същото време той увери, че трудностите ще бъдат преодолени и руската икономика задължително ще се адаптира към новите реалности. 

"Ще укрепване нашия технологичен  и научен суверенитет. Ще насочим допълнителни ресурси в подкрепа на селското стопанство, обработващата промишленост, инфраструктурата и жилищното строителство". 

Руският президент разпореди на правителството на увеличи пенсиите, минималната работна заплата, размера на жизнения минимум и доходите на заетите в бюджетната сфера. Той подчерта, че въпреки трудната ситуация в края на годината трябва да бъдат намалени бедността и неравенството. Както и че това е напълно изпълнима задача.