Реакция

Спор в НС заради идеята за форсмажор

  17.03.2022 15:00  
Спор в НС заради идеята за форсмажор

Предложението на вицепремиера Корнелия Нинова за обявяване на форсмажорни обстоятелства за българските фирми, които не могат да изпълняват договорни ангажименти заради войната в Украйна, предизвика реакции в Народното събрание. Идеята беше атакувана и от опозицията, и от коалиционните партньори.

Още в началото на пленарния ден ГЕРБ поиска изслушване на премиера Кирил Петков в парламента заради обявеното от вицепремиера Корнелия Нинова предложение за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради войната в Украйна.

Според най-голямата опозиционна група подобно решение ще изправи правната система пред разпад и се поставя под риск дейността на стопанските субекти.

Социалистът Георги Михайлов заяви в отговор:

„Ако някой каже ситуацията в държавата, че в момента е съвсем нормална при 2-годишна пандемична ситуация, при война на границата на България, при тежки смущения в доставките в целия свят, казано условно не са форсмажорни обстоятелства. Кое се води форсмажорни обстоятелства?“.

Но по-късно БСП поиска изслушване на Корнелия Нинова, но в комисията по икономическа политика и иновации, като искането е подписано от депутатите Петър Кънев и Румен Гечев.

Изслушване на Нинова поискаха и от ДПС.

Депутатът Йордан Цонев заяви:

„Защото, ако примерно това означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците за бизнеса, за хората от това“.

Опозицията в лицето на „Възраждане“ видя в предложенията за въвеждане на извънредна ситуация отчаян ход без икономически ползи. Лидерът Костадин Костадинов коментира:

„Изпадаме в ситуация, в която тръгваме да търсим пожарни варианти“.

Разколебани се оказаха и редиците на управляващата коалиция. Най-голямата политическа сила в управлението „Продължаваме промяната“ се оказа, че все още нямат позиция. Депутатът Александър Ракшиев, заместник-председател на комисията по икономическа политика заяви, че предложението следва да бъде внимателно преценено.

„Моята лична позиция е, че това не е най-доброто решение в ситуацията“.

За „Демократична България“ форсмажорът е твърде радикална мярка, посочи председателят на парламентарната група Христо Иванов:

„Не я намираме за нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме на нея“.

След извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ от партията отново премиерът Кирил Петков незабавно да бъде изслушан за предложението за въвеждане на режим форсмажор за българските фирми. В изявление в кулоарите на парламента председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че неявяването на Кирил Петков означава, че вицепремиерът Корнелия Нинова е иззела функциите му:

„Корнелия Нинова диктува не само дневния ред на обществото, на Министерския съвет очевидно, но и дневния  ред на Народното събрание. Корнелия Нинова го е извикала някъде и се разбират „като мъже“.

Председателят на парламента Никола Минчев обаче беше категоричен:

„Не намирам за необходимо министър-председателят да идва и да дава обяснения в момента по този въпрос“.

Вчера вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи за решението за въвеждане на форсмажор, което по думите ѝ ще позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на неустойки.

Предложението е периодът на действие на форсмажорните обстоятелства да важи от 24 февруари до края на март и да се отнася за всички сектори в българската икономика.