Коментари

Борислав Сандов: България може да прекрати зависимостта си от руски изкопаеми горива до 2027 г.

  17.03.2022 19:00  
Борислав Сандов: България може да прекрати зависимостта си от руски изкопаеми горива до 2027 г.

България може да прекрати зависимостта си от руски газ до 2027 година, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по околна среда.

Според него алтернатива на руския нефт може да бъдат намерена много по-рано:

"Там можем много бързо да променим, защото "Лукойл" се оказа швейцарска компания. Имамe интензивни разговори с тях и те са готови да променят много бързо доставките и да минем изцяло на външни доставки".

По неговите думи предизвикателството е по-голямо при снабдяването с природен газ, особено заради "престъпното" забавяне в строежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа. Сандов посочи, че когато тази връзка бъде готова, зависимостта на нашата страна от руския внос ще спадне наполовина.

Колкото до руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", Сандов посочи, че България разполага с такова за още година и половина, след което, според него, са възможни доставки от американската компания "Уестингхаус".

Държавата ще се опита да пренасочи близо 50 милиона лева, неизразходвани по оперативната програма "Околна среда", към подобряване на системите за реакция при бедствия и аварии, посочи още министър Сандов.

В отговор на въпрос Борислав Сандов заяви, че има опасност от украинските ядрени централи за България и това не трябва да се крие. Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи във връзка с нападения и снаряди, които попадат в близост до тях. От друга страна, необходимо е да се поддържат охладени реакторите, които функционират, за да не се стигне до прегряване.
Той обаче изрази надежда, че Русия няма да атакува ядрените централи в Украйна:

"Вярвам, че самите руски военни действия няма да отидат до самоубийственият ефект, защото те все пак са на границата с Русия, много близо до Русия. Това наистина би засегнало и тях, но категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят и вярвам, че няма да се стигне дотам".

Според него войната в Украйна, предизвикана от руската агресия, не само не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а създава повече условия за ускоряване на процеса, особено при възобновяемата енергия - път към енергийна сигурност и независимост. България има особен интерес в това отношение, защото сме много зависими от вноса на енергийни ресурси от Русия, а същевременно имаме добри предпоставки за бързо навлизане на нови енергийни източници, поясни той. Има много инвестиции, които "чакат на вратата", става дума за 16 000 мегавата, заяви Сандов. По неговите думи е възможно по плана за икономическо възстановяване да се изгради завод за съхранение на енергия в района на комплекса "Марица-изток".
Вицепремиерът отбеляза възможността за по-широка употреба на слънчеви панели. Той посочи, че по плана за устойчивост ще се финансира не само санирането на сгради, но и производство на енергия в сградите от възобновяеми източници.