Развлечения

CODA грабна Оскар за най-добър филм, Дюн е с 6 награди

  28.03.2022 09:18  
CODA грабна Оскар за най-добър филм, Дюн е с 6 награди

В Лос Анджелис бяха раздадени за 94-и път най-престижните кинонагради -  „Оскар“. Бляскавата церемония отдаде почит на жертвите на войната в Украйна. 

Най-добър филм на годината е „CODA: Дете на глухи родители“ - лентата разказва историята на чуващо дете в семейство на възрастни глухи, което се опитва да изгради живота си. За първи път от 1932 година насам филм с по-малко от четири номинации печели най-голямата награда. 

За най-добър актьор беше отличен Уил Смит за превъплъщението му в Ричард Уилямс - бащата на тенис звездите Винъс и Серина: 

„Когато светът приеме твоето изкуство и особено когато го приеме по начина, по който си се надявал, когато разбере онова, което си искал да предадеш, разбира се, че се чувстваш добре и усещаш, че си попаднал в десетката. Но най-вече се вълнувам за Винъс, Серина и цялото семейство Уилямс. Решението да допуснеш някой да разкаже твоята история на успеха пред света наистина е важна крачка“.

Малко преди наградата Смит внесе смут в залата, след като удари колегата си Крис Рок. Комикът представяше награда и се пошегува със съпругата на Смит Джейда Пинкет. По време на емоционалната си реч Смит се извини като заяви, че „любовта те кара да правиш луди неща“. 

Най-добра актриса стана Джесика Частейн с изпълнението си в „Очите на Тами Фей“, където играе влиятелна телеевангелистка. 

Джейн Кемпиън спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за „Силата на кучето“. Тя е едва третата жена, получила златната статуетка в над 90-годишната история на церемонията.

Филмът с най-много статуетки - цели шест, е фантастичният епос „Дюн“, включително за ефекти, операторско майсторство и звук. 

Сър Кенет Брана взе първия „Оскар“ в кариерата си за най-добър оригинален сценарий за автобиографичния му „Белфаст“. 

Звездите и гостите на церемонията запазиха минута мълчание в чест на Украйна. През това време на екрани в „Долби тиътър“ се излъчваха призиви за изпращане на помощи, като се изброяваха основните нужди на украинците - „храна“, „медицински грижи“,  „одеяла“.

 

Джесика Частейн/ЕПА/БГНЕС

Джесика Частейн/ЕПА/БГНЕС

 

Уил Смит удари колегата си Крис Рок/ЕПА/БГНЕС

Уил Смит удари колегата си Крис Рок/ЕПА/БГНЕС

 

Най-добрата анимация е „Енкантно“, отново на Дисни, а публиката се наслади на изпълнение на живо на тоталния хит от филма "We don't talk about Bruno". 

Присъстващите запазиха минута мълчание в чест на Украйна. Актрисата от украински произход Мила Кунис подчерта: 

„Военните събития смразиха всички ни. Но когато виждаш силата и достойнството на хората, изправени пред тези опустошения, няма как да не се развълнуваш от твърдостта им. Изпитваш почитание към силата, която намират да продължават да се борят с тъмнината“.

Много от звездите минаха по червения килим със значки или шалчета с флага на Украйна. 

Мила Кунис и Аштън Къчър/ЕПА/БГНЕС

Мила Кунис и Аштън Къчър/ЕПА/БГНЕС