Новини

ДБ официално поиска военна помощ за Украйна

  30.03.2022 11:59  
ДБ официално поиска военна помощ за Украйна

"Демократична България" започва консултации за постигане на съгласие за оказване на военно-техиническа помощ на Украйна. Това заяви съпредседателят на формацията Атанас Атанасов в декларация от парламентарната трибуна.

"Подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата и сигурността на Европа. Помощта за нападнатия не е намеса във войната, а помощ за възстановяване на мира", мотивира се Атанасов.

Той отбеляза, че "Демократична България" категорично осъжда военните действия на Русия срещу Украйна и смята, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации.

Според декларацията българският национален интерес се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО, а солидарността между свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на благосъстоянието и просперитета на обществата.

Атанасов допълни, че народните представители имат не само политически, но и морален дълг да се съобразяват с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна. Според него отбранителните действия могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс.