Новини

Депутатите приеха промени в закона за висшето образование на първо четене

  30.03.2022 13:12  
Депутатите приеха промени в закона за висшето образование на първо четене

Два или повече университета ще могат да обучават студенти заедно и да издават общи дипломи. Това решиха на първо четене депутатите с промените в закона за висшето образование, внесени от Министерски съвет.

С други изменения се предвижда научна степен „доктор“ да може да се придобива и чрез работа по научноизследователски проект.

Чрез новата структура на обединяване университетите ще могат да споделят преподаватели, материална база, общежития, обща администрация и обслужващи звена, както и да организират обща кандидатстудентска кампания.

Депутатът Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ обобщи ключовите изменения в законопроекта.

„Доближаване на образованието към гъвкавостта на трудовия пазар и нуждите на младите хора за развитие.“

Промените в закона за висшето образование намериха като цяло широк консенсус в пленарната зала, като се чуха намерения за уточняващи редакции между двете четения на законопроекта.

Депутатът Андрей Чорбанов от „Има такъм народ“ приветства въвеждането на статут „проектни докторанти“, като обърна внимание:

„Хубаво е да се фиксира, че след края на този проект би следвало докторантът да влезе в правилата, в които финансирането спира, но обучението му може да продължи съгласно правилата“.

От БСП и ГЕРБ призоваха за прецизиране на текстовете за плагиатството и достоверността на научните данни.

От „Възраждане“ обърнаха внимание, че основната цел на промените е да се ограничи възможността висшите училища да работят със студенти през различни семестри. Лидерът Костадин Костадинов определи това като силно рестриктивно.

„Ще възникнат проблеми, свързани с извършването на учебния процес за студентите, които в едновременен процес на обучение в две или повече висши училища.“

Министърът на образованието Николай Денков подчерта, че промените въвеждат практики, които се използват активно и успешно извън страната.

„По-скоро се опитваме да наваксваме години изоставане по отношение на методи и форми, които се използват в чужбина.“